Fra Angelico; de Eerste Renaissance Kunstenaar

Fra Angelico - Triptiek het Laatste Oordeel

Traditiegetrouw wordt het culturele seizoen in Parijs geopend met een nieuwe expositie in het sympathieke museum Jacquemart Andre. Dit kleine particuliere museum aan de grote boulevards van Parijs heeft 8 piepkleine zaaltjes waar het altijd dringen is om een goede blik op de schilderijen te kunnen werpen. Deze herfst zijn de zaaltjes gevuld met 50 werken van Fra Angelico en zijn tijdgenoten, een expositie die begint in de Middeleeuwen en eindigt in de Renaissance.

Fra Angelico – Episodes van Sint Franciscus en Sint Petrus

Twee jaar geleden probeerde het Museum Jacquemart Andre met een tentoonstelling een overzicht te geven van de Italiaanse primitieven in Siena en Florence. Nu pakt het museum de ontwikkeling van de Italiaanse schilderkunst weer op waar de vorige tentoonstelling eindigde, aan het eind van de Middeleeuwen tijdens de Gotiek van rond 1400.

Werken uit het begin van de 15e eeuw tonen de stijl van Lorenzo Monaco, de leermeester van Fra Angelico. Het werk uit deze periode van leermeester Monaco en leerling Angelico heeft een helder kleurenpalet, veel goud en een voorzichtig gebruik van perspectief dat rammelt aan alle kanten. Toch bezit het werk een enorme charme en kracht in al zijn eenvoudigheid.

Paolo Ucello – Sint Joris en de Draak

Als schilders als Masolino en Ucello (beide aanwezig in de tentoonstelling) vervolgens gaan experimenteren met het perspectief, moet Fra Angelico mee in de ontwikkeling en krijgt hij ook steeds meer grip op de dieptewerking. Een techniek die hij weer overbrengt op zijn leerlingen als Zanobi Strozzi en Alesso Baldovinetti Ook zijn heldere kleurenpallet wordt door hen gebruikt.

Fra Angelico – Madonna met Kind

Maar de kracht van de tentoonstelling in het Jacquemart Andre bevindt zich in de staart. Hier is een totale zaal gewijd aan de portretten die Fra Angelico maakte van Maria met Jezus Christus op schoot. De portretten tonen een nederige Maria, niet langer gezeten op een troon maar gewoon op de grond. Een groot verschil met de eerdere Middeleeuse afbeeldingen. Maar het toppunt van de tentoonstelling is te vinden in de laatste zaal waar het Fra Angelico’s Triptiek van het Laatste Oordeel en zijn cyclus over het leven van Christus hangt. Beide werken komen uit de laatste jaren van Fra Angelico’s carriero en zijn ongekend helder en puur van kleur.

Met de werken in de laatste zalen heeft de tentoonstelling een enorme kwaliteitsimpuls gekregen. Er zijn werken gehaald uit het Uffizi, het San Marco Museum en het Vaticaanse Musea. Daardoor is het mogelijk om een goed overzicht te geven van het werk van Fra Angelico en is de compleetheid en kwaliteit beter dan in de expositie van de Italiaanse primiteven van twee jaar geleden.

Wie ooit het San Marco klooster in Florence heeft bezocht, kent de kracht en de eenvoudigheid van het werk van Fra Angelico. Maar ondanks de sensatie van het zien van zijn werk op de plek waar het ook voor bedoeld was, het klooster, krijg je in het San Marco klooster niet zo’n goed beeld van de ontwikkeling van de stijl van Fra Angelico als tijdens de tentoonstelling in het Jacquemart Andre.

Fra Angelico – Triptiek het Laatste Oordeel

Het is dringen in de kleine zaaltjes en met ruim 40 werken is de tentoonstelling niet erg omvangrijk. Maar de expositie is goed begeleid met duidelijke teksten (in het Frans, maar Engelse zijn te vinden in het tentoonstellingsboekje dat je voor slechts 2 euro kan aanschaffen) en ook de rest van het museum is in al zijn charme zeer de moeite waard.

Fra Angelico et les Maitres de la Lumiere
t/m 16 januari 2012, Musee Jacquemart Andre, Parijs

Parijs is op gebied van beeldende kunst de belangrijkste culturele metropool van Europa. De ongekende diversiteit in tentoonstellingen is een ware lust voor de kunstliefhebber. Vensters biedt deze week een overzicht van enkele belangrijke tentoonstellingen in het najaar van 2011.

Tentoonstellingen Kunstgeschiedenis - Italiaanse Primitieven

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Audane d'Anjou de Laval schreef:

  Et les oeuvres de Maistre Jehan Fouquet? Élève fameulx francoys? Par exemple les Heures de Maistre Estienne Chevalier? Comparez le triptyque ci-dessus et les miniatures du bon Maistre ou la Saincte Vierge avecques le petit Jhesu.

  • jdebaaij schreef:

   Les ombres de Jean Fouquet n’étaient pas présent a l’exposition. Mais c’est sur qu’il était inspire par l’œuvre de Fra Angelico pendant son séjour en Italie.

   De Werken van Jean Fouquet waren niet aanwezig op de expostie. Maar hij is absoluut geinspireerd door het oeuvre van Fra Angelico tijdens zijn reis door Italie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: