Tentoonstellingen

Schatten uit Liechtenstein in Zwolle

Elisabeth LeBrun – Prinses Karoline van Liechtenstein als Iris

Terwijl in Wenen het Liechtenstein museum uitgebreid wordt verbouwd, reizen de collecties door heel Europa. Na stops in onder meer Praag en Moskou doet de collectie Biedermeier kunst en Neoclassicisme van de vorsten van Liechtenstein nu Zwolle aan. Nog tot en met 8 mei is de expositie te zien in het museum de Fundatie. Vensters nam een kijkje…

Museum de Fundatie heeft de afgelopen jaren een abonnement op verrassende tentoonstellingen met onder meer exposities van Marte Roling en Georg Grosz. Ook deze tentoonstelling van de prinselijke collectie van Liechtenstein is weer een onverwacht succes. Het museum toont kunst die in de 19e eeuw door de Liechtenstein familie werd aangekocht en zich concentreert rond twee kunststromingen.

Namelijk de neoclassicistische schilderijen in de stijl die werd onderwezen aan de Europese kunstacademies in bijvoorbeeld Wenen en Parijs. Daarnaast de biedermeier kunst die zo kenmerkend is voor het Oostenrijk van de 19e eeuw. Juist deze Biedermeier verzameling is erg de moeite waard, want buiten Duitsland en Oostenrijk nauwelijks te zien.

De Biedermeier kunst kenmerkt zich door een enigszins sentimentele afbeelding van de werkelijkheid als reactie op de grootse harde kunst van het neoclassicisme. Hierdoor werden er veel gemoedelijke plaatjes geschilderd met veel aandacht voor het gewone leven en mooie landschappen. Al was er ook veel aandacht voor portretkunst binnen deze stroming. Het is eigenlijk een beetje een voortzetting van de romantiek zoals deze aan het eind van de 18e eeuw ontstond.

Tentoonstellingsruimte Museum de Fundatie

De tentoonstelling in Zwolle is een beetje braafjes ingericht. Iedere zaal is op thema gerangschikt en hierdoor zit er weinig ontwikkeling in de tentoonstelling. Het is alsof de curatoren een overzicht hebben willen geven van de collectie en niet echt een verhaal hebben te vertellen. Dit is zonde, want hierdoor is de tentoonstelling een beetje flauwtjes en wordt je als bezoeker niet gewezen op de bijzonderheid van de collectie. Ook de rol van het Liechtensteinse prinselijk hof in de ondersteuning van de kunstenaars in die tijd, blijft volledig onderbelicht.

Een gemiste kans, want de tentoonstelling is er eentje van formaat. Alle grote namen uit de biedermeier tijd zijn aanwezig van Ferdinand Georg Waldmuller tot Friedrich van Amerling. De neoclassicistische kant van de tentoonstelling mist helaas wel wat grote namen, maar is juist als contrast heel belangrijk om de biedermeier kunst beter te begrijpen.

Museum de Fundatie heeft prachtige tentoonstelling in huis gehaald, maar moet nog leren hoe je zo’n mooie collectie optimaal presenteert. Durf de bezoeker bij de hand te nemen! Veel mensen zijn immers niet bekend met deze kunstenaars. Ondanks dit mankement is het toch de moeite naar Zwolle te reizen, want de tentoonstelling biedt en geweldig overzicht van de variatie binnen de kunst die werd gemaakt in het Wenen van de eerste helft van de 19e eeuw.

Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein
Museum de Fundatie, Zwolle
t/m 8 mei 2011

Vanaf begin 2012 worden de getoonde werken ondergebracht in het Liechtenstein Museum in Wenen.

Tentoonstellingen

0 reacties op “Schatten uit Liechtenstein in Zwolle

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: