Koninklijk bezoek voor Lucas van Leyden

De Koningin in de Lakenhal (Afbeelding: ANP)

De Koningin in de Lakenhal (Afbeelding: ANP)

Vandaag opende hare majesteit de koningin de tentoonstelling Lucas van Leyden en de renaissance in de Lakenhal in Leiden. Deze tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van Van Leyden en plaatst zijn werk in de context van andere renaissance kunstenaars.

De Noorderlijke Renaissance is hot dit voorjaar met tentoonstellingen van onder meer Lucas Cranach in Parijs en Jan Gossaerts in Londen. Het Leidse museum de Lakenhal voegt hier nu een bijzondere tentoonstelling aan toe rondom het werk van kunstenaar Lucas van Leyden. Samen met de Picasso-tentoonstelling in Amsterdam is de expositie in de Lakenhal het hoogtepunt van het museale aanbod in Nederland van het voorjaar van 2011.

Lucas van Leyden werd in 1494 geboren in Leiden en begon al vroeg te schilderen. Volgens de overlevering verkocht hij als 12-jarige zijn eerste schilderij. Het staat in ieder geval vast dat hij een veelzijdig kunstenaar was die schilderde, tekende, graveerde en etste. Ook weten we dat hij contact had met tijdgenoten als Albrecht Dürer en Jan Gossaerts.

Zijn werk is dan ook opgenomen in topcollecties over heel Europa. Veel van deze musea hebben meegewerkt aan deze tentoonstelling in de Lakenhal. In totaal zijn er maar liefst 250 werken te zien in Leiden. De belangrijkste partner voor deze tentoonstelling was het Rijksmuseum, dat wegens verbouwing veel werken zelf niet kan tonen, maar ook musea zoals het Louvre, de Hermitage en het British Museum hebben werken uitgeleend.

Triptieken
In de laatste 10 jaar voor zijn dood heeft Lucas van Leyden een paar grote triptieken gemaakt die voor deze tentoonstelling allemaal bij elkaar zijn gebracht. De Lakenhal heeft zelf het Laatste Oordeel in de collectie, maar voor de tentoonstelling is dit werk dus aangevuld met de Dans om het gouden kalf (Rijksmuseum) en Christus geneest de blinde van Jericho (Hermitage). Het is de eerste keer dat deze drie triptieken in een tentoonstelling zijn samengebracht.

Bijzonder aan deze expositie is ook dat Lucas van Leydens werk wordt getoond in het licht van zijn tijdgenoten. Onder meer de Duitse schilder Albrecht Dürer en de Antwerpse landschapsschilder Joachim Patinir zijn present op deze tentoonstelling. Van Leyden heeft veel gereisd tijdens zijn leven en was bekend met het werk van deze schilders. Door het naast elkaar te tonen, is goed de onderlinge beïnvloeding van de schilders zichtbaar.

De tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance is nog tot en met 26 juni 2011 te zien in Museum de Lakenhal in Leiden.

Tentoonstellingen

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. baruman schreef:

  @Vensters, het is goed dat bloggers als jij aandacht vragen voor belangrijke tentoonstellingen.
  Bedankt voor de bondige informatie.

 2. Theo Balvers schreef:

  Wederom prachtig blog, een kunstwerkje.

  Vraag ook aandacht voor mijn serie over landschappen.
  http://thbalvers.wordpress.com/
  #

 3. johanhvd schreef:

  Ge was toch niet toevallig de photograverende lakei annex Graaf, mijnheer Jerôme?

  Overigens hebt ge uw nieuw onderkomen keurig verdeeld in vensterblokken. Dat is weer eens iets anders dan een lange litanie aan tekst met hier en daar een beeld…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: