de Zolders van Paleis Soestdijk

Jurriaan Andriessen
Thee servies uit de tijd van de Qing dynastie

Volgende week worden bij Sotheby’s in Amsterdam allerlei voorwerpen wisselend van schilderijen tot meubels en serviezen geveild uit de collectie van koningin Juliana en haar voorouders. Al vanaf een paar tientjes kunt u de eigenaar zijn van een van de 1600 veilingstukken. Om alvast een idee te krijgen wat er geveild wordt, zijn alle stukken vanaf morgen te zien bij Sotheby’s.

De zolders van het Paleis Soestdijk moeten aardig vol hebben gelegen, want alles wat de Oranjes niet meer gebruiken, wordt er opgeslagen. Tijdens de veiling komen dan ook stukken onder de hamer uit de tijd van Willem II, Willem III, Emma, Wilhelmina en Juliana. Topstukken zijn verschillende serviezen, maar ook schilderijen van onder meer Mesdag.

Mesdag – Zeegezicht

Blijkbaar zijn er nieuwe plannen met het paleis, want de koningin heeft er flink de bezem doorgehaald. In totaal komen meer dan 1600 stukken onder de hamer. De opbrengst wordt verdeeld over 4 goede doelen, die werden geselecteerd door de 4 dochters van koningin Juliana. Als je door het veilingboek bladert, is het vooral de enorme hoeveelheid die overdondert. Prachtige meubels, serviezen en schilderijen lagen blijkbaar al jaren te verstoffen op de zolder.

Het deed mij denken aan een ander topstuk dat jarenlang op de zolders van Soestdijk heeft gelegen, namelijk de beschilderde wandpanelen van Jurriaan Andriessen. Deze in 1780 geschilderde ‘behangetjes’ kwamen in het bezit van de koninklijke familie bij de aankoop van kasteel Drakensteyn. In plaats van deze mooie wandbespanning te restaureren, liet Beatrix de stukken weghalen en opslaan op de zolders van Paleis Soestdijk.

Wandpaneel uit het Museum van Loon – Jurriaan Andriessen

Gelukkig werd de wandbespanning in 2009 van de zolders gehaald en gerestaureerd om vervolgens opgehangen te worden in het kleine Museum van Loon aan de Amsterdamse Keizersgracht. Dit kleine museum in het oude woonhuis van VOC oprichter Willem van Loon heeft hierdoor nu een nieuw topstuk binnengehaald. De wandbespanning is namelijk exemplarisch voor het werk van Andriessen. De stijl past helemaal binnen de 18e eeuwse schilderkunst in Nederland die gedomineerd werd door Italiaanse landschappen.

Het is pijnlijk om te zien dat dit soort prachtige stukken eerst 40 jaar op een zolder moeten liggen voordat ze herontdekt worden. Ook binnen de collectie die komende week geveild wordt zijn weer van dit soort juweeltjes te vinden. Door deze vergeten meubels en schilderijen in de juiste context te plaatsen, komt de schoonheid weer tevoorschijn.

Dit servies is een van de topstukken van de veiling

Helaas komen de stukken dus niet in de handen van musea, tenzij ze actief gaan meebieden natuurlijk. Het grootste deel zal echter verdwijnen in privé-collecties en daardoor vespreid raken over heel de wereld. Misschien staan ze binnenkort wel in uw huiskamer. Alle veilingstukken zijn online te bekijken op de Sotheby’s website. Bovendien zijn ze tot en met zondag te zien in het pand van Sotheby’s in Amsterdam. Daarna worden ze verspreid over 4 dagen geveild in de RAI in Amsterdam.

De Collectie van Koningin Juliana
Sotheby’s Amsterdam
t/m zondag dagelijks van 10.00-21.00 (za/zo 10.00-18.00)

Museum van Loon
Keizersgracht 672, Amsterdam
Dagelijks open 11.00-17.00 (dinsdag gesloten)

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Een schande is het, dat prachtige kunststukken gewoon op een zolder liggen. waarom geeft men ze niet aan een museum. wat ze zeggen wel het een en ander over de Nederlandse geschiedenis.

  2. Aad Verbaast schreef:

    Het was een knap grote zolder zo te zien aan de catalogus. Een mens verzameld wat in zijn leven 😉
    Er zitten vast wel pareltjes tussen. Maar ook (zag ik op de TV) heel wat ‘opknappertjes’.
    Op zich wel leuk dat je voor relatief lage prijs iets kunt aankopen uit het ‘koninklijk huis’.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: