Hoe Yellowstone door kunst een Nationaal Park werd

De Amerikaanse kunstschilder Thomas Moran reisde met een geologische expeditie mee naar Yellowstone. De schilderijen die hij maakte van de overweldigende natuur zorgde ervoor dat het gebied in 1872 werd uitgeroepen tot het eerste National Park van de Verenigde Staten.

Ver voordat er wegen waren of treinen reden ontdekten de eerste Europeanen het Amerikaanse westen. De beschrijvingen van avonturier John Colter van een gebied vol ‘vuur en zwavel’ waren zo indrukwekkend, dat er werd getwijfeld of hij niet had gehallucineerd. Maar steeds meer bezoekers kwamen terug met dezelfde verhalen over ‘Colter’s Hell’.

Expeditie

Pas 65 jaar na de reis van Colter stuurde de Amerikaanse overheid een geologische expeditie naar Yellowstone om het gebied in kaart te brengen. Samen met de wetenschappers reisde ook kunstschilder Thomas Moran en fotograaf William Henry Jackson mee. Ondanks een barre tocht over bergen en moeilijk begaanbare paden lukte het Moran om meer dan 30 plaatsen te schilderen.

Thomas Moran maakte vooral aquarellen en tekeningen, om in korte tijd veel indrukken van het gebied te kunnen verzamelen. Zijn werken hadden zulke levendige kleuren en toonden zulke bijzondere landschappen, dat het congres in 1872 Yellowstone uitriep tot het eerste nationale park van de Verenigde Staten. Pas 18 jaar later werd een tweede park (Sequioa) tot dezelfde status verheven.

Thomas Moran – Schilderijen van Yellowstone (later uitgewerkt in atelier)

Thomas Moran

Thomas Moran was een kunstschilder die het liefst werkte in de openlucht en wordt gerekend tot de Hudson River School. Deze 19e eeuwse Amerikaanse kunstenaars legden de wijdse landschappen van de nieuwe wereld vast op het doek. Moran werkte zijn aquarellen in zijn atelier vaak uit tot volwaardige olieverfschilderijen.

Van zijn reis naar Yellowstone maakte hij een monumentaal schilderij (ruim 3,5 meter breed, boven dit artikel). In zijn schilderijen nam Moran de vrijheid om verschillende te plekken te combineren in hetzelfde werk. Het was voor hem belangrijker om het grootse gevoel van de natuur over te brengen, dan een accuraat weergave te schilderen van de plek. Het grote schilderij van Yellowstone toont een geïdealiseerd beeld van de Lower Falls en werd meteen voor 10.000 dollar gekocht door de Amerikaanse overheid.

Thomas Moran – Chasm of the Colorado (Grand Canyon)

Andere parken

Na het succes van de reis naar Yellowstone, bleef Moran steeds nieuwe gebieden van de Verenigde Staten ontdekken. In 1873 reisde hij naar de Grand Canyon en maakte hij een pendant voor het grote Yellowstone schilderij: de Kloof van de Colorado. Ook reisde hij naar Europa en Zuid-Amerika.

Toch is het vooral Yellowstone waar Moran’s naam eeuwig mee verbonden zal blijven. Om hem te eren werd in Grant Teton National Park, gelegen naast Yellowstone, een berg naar hem vernoemd (Mount Moran). Ook is in Yellowstone een uitzichtpunt dat naar Moran heet. Maar of het uitzicht daar net zo mooi is als op zijn schilderijen?

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie