Oude Beschavingen Vensterlijsten

5 beroemde beeldhouwers uit het Oude Griekenland

KunstVensters bestaat vandaag 12,5 jaar! Voor dit koperen jubileum trekken we naar Cyprus, waar in de Griekse oudheid koper werd gewonnen om bronzen beelden mee te maken. Maar waar zijn al deze Griekse beelden gebleven? En waarom zien we zoveel marmeren beelden in musea?

Het woord koper is afkomstig van Kupros, de Oud-Griekse naam voor het eiland Cyprus. Al 4000 jaar voor Christus werd op Cyprus koper gevonden. Het eiland groeide zo uit de belangrijkste koperleverancier uit de regio. Belangrijk voor Griekse beeldhouwers, want brons wordt voornamelijk gemaakt uit koper (90%).

Verloren

In de Griekse oudheid was brons het belangrijkste materiaal om beelden te maken. Toch zijn er minder dan 30 originele Griekse bronzen bewaard gebleven. Waarschijnlijk zijn veel Griekse beelden in de loop der jaren kapot gegaan en vervolgens omgesmolten tot gebruiksvoorwerpen en wapens. Brons was immers kostbaar en werd daarom niet verspild.

De enkele bronzen beelden die we nog kennen zijn vaak per toeval bewaard gebleven. Zo vond een duiker in 1972 twee Griekse beelden bij het plaatsje Riace. Ze zijn waarschijnlijk tijdens het vervoer van Griekenland naar Italië gezonken en hierdoor onder water geconserveerd.

5 beroemde beeldhouwers

De meest beroemde Griekse beeldhouwers werkten allemaal in brons. Phidias maakte tientallen meters hoge beelden van Athena Parthenos en het Standbeeld van Zeus (één van de zeven wereldwonderen) door een houten basis met bronzen platen, ivoor en goud te bekleden. Kleinere kunstwerken zoals de atleten van Myron werden meestal geheel in brons gegoten.

Sokkel met naam van Lysippos

We weten dat er zoveel bronzen beelden werden gemaakt dankzij beschrijvingen van Griekse en Romeinse schrijvers en omdat er sokkels zijn teruggevonden, waarop de bronzen beelden hebben gestaan. Toch is er geen enkel brons beeld bewaard gebleven dat met zekerheid aan Phidias, Myron, Polykleitos, Praxiteles of Lysippos kan worden toegeschreven.

Romeinse kopiëen

Het is vooral dankzij de Romeinen dat we de beelden van de Griekse beeldhouwers nog kennen. De Romeinen waren namelijk dol op de Griekse ontwerpen en maakten veelvuldig kopieën in marmer. Nu de orginele bronzen zijn vergaan, bieden de grote marmeren beelden collecties van het Louvre, British Museum en het Vaticaan dus het beste overzicht van de Griekse beeldhouwkunst.

Maar af en toe kom je in musea in Italië of Griekenland nog een oud-Grieks bronzen beeld tegen. Oog in oog met heersers en burgers uit vervlogen tijden, of met Griekse goden en helden, kan je beseffen hoe bijzonder het is dat de beelden nog bestaan. 12,5 jaar is daarbij helemaal niets….

Overzicht van enkele beroemde Griekse bronzen beelden: De Bokser van het Quirinaal, de Wagenmenner van Delphi, de Piraeus Apollo en de Jongen van Marathon.

Deze maand staat KunstVensters stil bij het 12,5 jarig bestaan van de website. Hou de website in de gaten voor meer acties en artikelen! Volg ons via Facebook of Twitter!

0 reacties op “5 beroemde beeldhouwers uit het Oude Griekenland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: