Dit zijn de Hoogtepunten van Tefaf 2020!

Ondanks dat de Maastrichtse hotels massaal annuleringen melden vanwege het coronavirus, gaat vandaag de 33e editie van The European Fine Art Fair (Tefaf) van start. Dit jaar presenteren 285 verkopers hun mooiste werken. Traditiegetrouw zet //Vensters de hoogtepunten van Tefaf op een rijtje!

Spectaculair is het schilderij van Drie Danseressen dat dit jaar wordt aangeboden op de Tefaf. Edgar Degas schilderde het doek in 1891. Volgens Hammer Galeries moet het werk meer dan 40 miljoen euro opbrengen, dat zou een record zijn voor een schilderij van Degas. Het schilderij toont één van Degas’ meest favoriete onderwerpen, Danseresjes, in zijn latere expressieve stijl.

Op Tefaf zijn meer absolute topstukken te vinden: schilderijen uit de meest beroemde periode van een kunstenaar. Zo brengt Gallery 19C ‘de Golf’ van Gustave Courbet voor een vraagprijs van rond de 2 miljoen euro. Stoppenbach en Delestre heeft ‘de Haven van Coullioure’ van André Derain voor een kleine 3 miljoen euro. Het schilderij uit 1905 is één van de vroegste fauvistische schilderijen.

Vincent van Gogh

Een bijzonder verhaal is het schilderij ‘Boerin voor een boerderij’ dat werd gemaakt door Vincent van Gogh in zijn periode in Nuenen. Een kunsthandelaar ontdekte het schilderij in 1968 bij een antiekwinkel in Hampstead, Engeland, en kocht het werk voor slechts £45. Kunsthandelaar Dickinson biedt het werk nu te koop voor 15 miljoen euro.

Een persoonlijke favoriet is het schilderij Valencia Fiesta van Joaquin Sorolla. Het werk toont een traditioneel dorpsfeest en werd gemaakt in Sorolla’s beste dagen. Het werk is te koop bij galerie López de Aragón.

Beeldhouwkunst

De charme van Tefaf is het brede aanbod. Naast schilderijen is er ook veel ruimte voor beeldhouwkunst, boeken, fotografie en design, Galerist Daniel Katz heeft zijn hele Tefaf stand ingericht met Franse neoclassicistische beelden. Een paar bustes van Jean Antoine Houdon zijn de blikvangers. De beelden zijn al honderd jaar niet op de markt geweest.

In de oosterse collectie van Gisèle Croës is een 1500 jaar oud Chinees beeld van Boddhisattva het topstuk. Het werk gemaakt ten tijde van de Qi dynastie moet ongeveer een half miljoen euro opbrengen.

Diadeem

De echte kroon op de Tefaf is dit jaar een diadeem met diamanten. Het stuk was ooit in het bezit van de Britse markies van Anglesey, Henry Cyril Paget. Tijdens de kroning droeg Marjorie Paget de diadeem en werd ermee gefotografeerd voor de Vogue. Het diadeem bevat meer dan 100 karaat diamanten en wordt tegen een onbekend bedrag aangeboden door Hancock.

Het kroon-virus (corona) gooide deze week bijna roet in het eten. Maar in een persbericht stelt Tefaf dat “Noch de aanbevelingen van het RIVM, noch die van de Veiligheidsregio enige reden geven om TEFAF op dit moment te annuleren”. Toch hebben drie galeries zich terug getrokken: Wildenstein & Co.,  Fergus McCaffrey en Galerie Monbrison zullen niet naar Maastricht afreizen. Bij de rest van galeries echter genoeg te zien. Dus zal Tefaf ongetwijfeld dit jaar weer genoeg handel opleveren!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie