het Lam Gods – Bewonderd en Gestolen (+ WIN-ACTIE)

Het Lam Gods is het meest beroemde schilderij van Jan van Eyck. Wie gaf de opdracht voor dit spectaculaire schilderij? Welke symboliek zit erachter? En wie stal het paneel van de Rechtvaardige Rechters? De geschiedenis van het Lam Gods is nu te lezen in het boek ‘het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen’ en //Vensters mag twee exemplaren weggeven!

Jaarlijks bezoeken een miljoen mensen de Sint Baafskathedraal in Gent om het Lam Gods van Jan van Eyck te komen bekijken. Het Lam Gods heeft een roemruchte geschiedenis. Het triptiek werd geschilderd in de tijd van de Bourgondiërs, meegenomen als oorlogsbuit door Napoleon en werd verborgen voor de nazis in Zuid-Frankrijk. In 1934 werd bovendien het paneel van de rechtvaardige rechters gestolen. Het schilderij is nog steeds niets teruggevonden.

Jan van Eyck – Lam Gods

Boek

In ‘Het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen’ hebben schrijver Harry de Paepe en tekenaar Jan Van Der Veken de handen ineengeslagen om de geschiedenis van het Lam Gods te vertellen. In het boek is te lezen wie de opdrachtgever was en hoe het Lam Gods begeerd werd door koningen, keizers en de führer. Natuurlijk wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de diefstal van het paneel van de rechtvaardiger rechters.

De tekeningen van Jan van der Veken zijn speels uitgevoerd in rood of blauwe kleur en zorgen voor een ondersteuning van de tekst. De vlotte toon zorgt ervoor dat het boek geschikt is voor een breed publiek van alle leeftijden. Kunstliefhebbers zullen het jammer vinden dat de nadruk van het boek op de geschiedenis van het werk ligt en dat er weinig aandacht is voor de schildering zelf.

Het boek is vooral een speelse manier om de vele verhalen over de geschiedenis van het Lam Gods beter te leren kennen. Wist u bijvoorbeeld dat het werk aan het Lam Gods werd begonnen door de broer van Jan van Eyck? Bij het reinigen van het Lam Gods werd in 1823 een inscriptie ontdekt waarin staat beschreven dat Jan van Eyck het werk slechts afmaakte.

Het zijn dit soort leuke weetjes, die het boek ‘het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen’ zo leuk maken. Voor wie echter een kunsthistorische beschouwing verwacht zijn andere titels wellicht beter geschikt.

//Vensters mag twee exemplaren van ‘het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen’ weggeven. Weet u hoe de broer van Jan van Eyck heette, die de schildering van het Lam Gods begon? Vul onderstaand formulier in en misschien wint u een exemplaar van het boek!

Deze actie is gesloten. De winnaars hebben een bericht ontvangen. Contactgegevens worden alleen bewaard voor de duur van de prijsvraag en niet gebruikt voor andere doeleinden. Zie voor meer details onze privacy policy.

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Geef een reactie