Holocaust-Monument Levenslicht te zien in heel Nederland

Foto: Cas van der Made

Gisteravond werd in Rotterdam het tijdelijke kunstwerk ‘Levenslicht’ ter herdenking van de holocaust onthuld. Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde 104.000 lichtgevende stenen. Een steen voor iedere slachtoffer van de holocaust. Vanaf 22 januari zijn de stenen te zien in 170 Nederlandse gemeenten.

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Miljoenen Joden, Roma en Sinti vonden in dit concentratiekamp hun einde. In Nederland werden 104.000 mensen opgepakt en gedeporteerd naar de kampen. Ter ere van deze 75 jarige herdenking heeft het comité 4 en 5 mei kunstenaar Daan Roosegaarde uitgenodigd om een monument te ontwikkelen.

Stenen

Het is een Joodse eerbetuiging om stenen te plaatsen op het graf van een overledene. Deze gewoonte was de inspiratie voor het werk van Daan Roosegaarde. Hij ontwikkelde stenen met fluorescerende pigmenten, die oplichten als ze beschenen worden met UV licht. De stenen lichten om de paar seconden op, ritmisch als een ademhaling. In totaal maakte hij 104.000 lichtgevende stenen, evenveel als het aantal Nederlandse slachtoffers van de holocaust

Na de onthulling in Rotterdam gisteravond, worden de 104.000 stenen verspreid door heel Nederland. Tussen 22 januari en 2 februari zal Levenslicht te zien zijn in 170 gemeenten met een Holocaust-geschiedenis. Waarschijnlijk is dit tijdelijke kunstwerk dus ook te zien bij u in de buurt. Iedere gemeente heeft zijn eigen programma. Zie een volledig overzicht van alle locaties op deze website.

Levenslicht

Bij de presentatie van het monument in Rotterdam, vertelde Daan Roosegaarde dat hij voor het project geen statisch monument wilde maken, maar een dynamisch kunstwerk dat in heel Nederland te zien zou zijn. Hij schrok van de kaart waarop alle gemeenten te zien waren met een Holocaust-verleden: in vrijwel iedere Nederlandse gemeente zijn Joden zijn gedeporteerd.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt over het project: “Dit kunstwerk, dat te zien is in veel Nederlandse gemeenten die getroffen zijn door de Holocaust, maakt de leegte en het gebrek aan deze grote groep voelbaar in die gemeenten waar landgenoten werden vermoord tijdens de oorlog, puur en alleen voor wie ze waren. “

Bezoek Levenslicht ook in uw eigen gemeente: Levenslicht.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Frans De Gendt schreef:

    Prachtig initiatief ,laten we dat vooral niet vergeten .

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: