Recensie: Door de Ogen van Sis van Rossem (+ WIN ACTIE)

In Hier zijn de Van Rossems reist Sis van Rossem met haar broers door Nederland om het publiek de mooiste steden te laten zien. Ze vertelt verhalen over de kunstgeschiedenis. Maar haar kritische blik eindigt ook regelmatig in oeverloos gemopper. Zo is het ook in haar columns. De beste columns zijn nu als boek uitgegeven!

Hier zijn de Van Rossems

We leerden Sis van Rossem vijf jaar geleden kennen als zus van nationale brombeer Maarten van Rossem. In het televisieprogramma ‘Hier zijn de Van Rossems’ is Sis samen met haar broers onze reisleider door Nederland, België en Duitsland. Het succesvolle televisieprogramma loopt nu al vijf seizoenen en trekt miljoenen kijkers.

Sinds vorig jaar schrijft Sis ook columns voor de website van Maarten!, het tijdschrift van broerlief. De columns van Sis komen in twee smaakjes: columns over kunst en columns over haar dagelijks leven. De besten zijn nu verzameld in het boek ‘Door de Ogen van Sis van Rossem’.

Mopperkont

Sis heeft net zo’n nuchtere blik te hebben als haar broer Maarten. Goede voornemens met Nieuwjaar: Waarom? Dat kan toch op iedere dag van het jaar. Aan typisch echtparen gedrag heeft ze helemaal een hekel. Waarom gaan sommige stellen in dezelfde fleece vesten lopen? Of waarom lopen bejaarden echtparen hand in hand? Sis vindt het onzin.

In de columns over het dagelijks leven toont Sis zich de mopperkont die de familie van Rossem zo geliefd maakt. Zo schrijft ze een tirade over geluidsdiarree. ‘Mag die takkemuziek in de supermarkt wat zachter?’. De teksten zijn vermakelijk misschien. Maar als ze schrijft over de spin die onder de tafelrand woont, begin ik me toch af te vragen wat ik eigenlijk aan het lezen ben. Is het dagelijks leven van Sis nou zo interessant dat dit beschreven moet worden?

Job Berckheyde – de Bakker

Kunst

Boeiender zijn de columns die Sis schrijft over kunst. In een schilderij van een bakker herkent ze een ‘vrijer’, een speculazen pop. In de 17e eeuw kon een jongeman die aan een meisje cadeau geven. Als ze de kop eraf at, betekende dit ‘ja’. Als ze de benen zou eten, betekende dit ‘nee’. Het zijn dit soort grappige feitjes, waarmee Sis je anders naar schilderijen laat kijken.

Als Sis over kunst schrijft, lijken de donderwolken ook wat te verdwijnen. Ze verliest zich niet in gemopper of gezeur over onbenulligheden, maar schrijft boeiende verhalen over kunst uit verschillende tijdperken. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar in de columns over kunst lijkt Sis bijna… enthousiast.


WIN ACTIE – Wij mogen 2 exemplaren van ‘Door de ogen van Sis van Rossem’ weggeven!
Sis van Rossem is op televisie te zien in het programma ‘Hier zijn de van Rossems’ met haar broers. Maarten is historicus, Sis is kunsthistoricus en hun broer is architectuurhistoricus. Maar hoe heet hij?

De prijsvraag is gesloten, de winnaars ontvangen begin december bericht. Persoonsgegevens worden alleen gebruikt om contact op te nemen met de winnaar en worden na de bekendmaking verwijderd. Lees voor meer informatie onze privacy policy.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: