Spectaculaire Vondst: Cupido verstopt in Schilderij Vermeer

Tijdens restauratie van een schilderij van Johannes Vermeer is een verstopte Cupido teruggevonden. Het schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’ werd tientallen jaren na de dood van Vermeer overschilderd om de Cupido verbergen. Het doek zal nu in oude staat worden gerestaureerd.

Jaren geleden werd bij een röntgenfoto van het schilderij gevonden dat er een Cupido onder de verf verborgen zat. Destijds werd aangenomen dat Johannes Vermeer er zelf voor gekozen had om de schildering weg te werken. Bij restauratie blijkt nu dat een latere schilder de Cupido heeft overschilderd. Er zit namelijk een dikke laag vernis en zelfs een laag stof over de Cupido heen. Ook is de gebruikte kleur donkerder, omdat de schilder zijn palet moest aanpassen aan het vernis van Vermeer.

Brieflezend meisje bij het venster
Brieflezend meisje bij het venster is één van de 35 schilderijen die met zekerheid aan Johannes Vermeer kan worden toegeschreven. Het doek hangt in de Gemäldegalerie in Dresden. Nu bekend is dat het werk later is bewerkt, zal het restauratieteam het schilderij in originele staat herstellen. Cupido wordt dus weer zichtbaar gemaakt!

Vermeer schilderde op de achtergrond een schilderij met Cupido om te laten zien dat de vrouw een liefdesbrief aan het lezen is. Vermeer gebruikte wel vaker schilderijen in zijn schilderij, om de boodschap duidelijker te maken. Dezelfde Cupido zit bijvoorbeeld verstopt in ‘Staande Virginaalspeelster’.

Ondertussen is de restauratie van Brieflezend meisje bij het venster ongeveer halverwege (zie afbeelding bovenaan). Dit half-gerestaureerde doek is van 8 mei tot 16 juni 2019 te zien in Dresden. Het zal daarna nog ongeveer een jaar duren voordat het schilderij volledig af terugkeert in het museum, nu met Cupido!

vermeer-cupido

Update 31-08-2021: Het volledig gerestaureerde doek is vanaf 10 september te zien in Dresden. In bovenstaande afbeelding is het eindresultaat te zien!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie