Kunst die het weer voorspelt: Dit is de kunst van de Noord-Zuidlijn!

Vandaag wordt in Amsterdam een nieuw museum geopend: de Noord-Zuid Lijn. In 7 verschillende zalen verspreid over de hoofdstad zijn 8 nieuwe kunstwerken en een gigantische archeologiecollectie te bewonderen. Checkt u in voor een ritje in het museummetro van Amsterdam?

Centraal Station

Wee beginnen ons ritje door Amsterdam op het Centraal Station. In de aankomsthal is hier een 27 meter breed videowerk te zien van David Claerbout. We zien een Hollands landschap met water, een dijk, bomen en grasland. Het bijzondere van dit werk is dat het de weersvoorspelling van de volgende dag laat zien. Het landschap ziet er dus iedere dag anders uit en volgt het ritme van de dag (licht/donker) en de seizoenen. In het videowerk woont een mannetje dat inspeelt op het weer. Claerbout heeft drie jaar aan deze virtuele wereld gewerkt en belooft ons dat het werk ook bijzondere gebeurtenissen laat zien, zoals feestdagen. Hij wil hier niet teveel over verklappen, maar weet: in het virtuele Hollandse landschap gebeurt alles 1 dag eerder!

David Claerbout – the Weather Engine

Rokin

We volgen de metro naar het Zuiden en komen aan bij station Rokin. Hier hebben Daniel Dewar en Grégory Gicquel alledaagse dingen uitvergroot en in natuursteen op de muren afgebeeld. We zien een kat en een vlinder, maar ook een naaimachine en een sandaal. Het Brits-Franse kunstenaarsduo werd hierdoor geïnspireerd door vele archeologische vondsten die bij het bouwen van de metrolijn werden gedaan. Van 16e eeuwse sleutels tot aan recente nokia’s: het is ongelooflijk wat er allemaal uit de Amsterdamse grond tevoorschijn kwam. Tussen de roltrappen is een deel van de archeologische vondsten daarom tentoongesteld!

Vijzelgracht

Na de dood van Ramses Shaffy gingen stemmen op om het station Vijzelgracht naar hem te vernoemen omdat hij hier zijn hele leven in de buurt had gewoond. Uiteindelijk is dit idee niet doorgegaan, maar om Shaffy toch te eren heeft Majen Laaper een portret van hem gemaakt. In dit interactieve kunstwerk ontstaat het gezicht van Ramses Shaffy uit 28 levenslijnen die elkaar doorkruisen als een metronetwerk. Iedere levenslijn staat voor een belangrijk persoon uit Shaffy’s leven. Het werk staat boven de roltrappen, dus je moet omhoog kijken om het te zien als verwijzing naar “Hoog Sammy, Kijk omhoog!”.

Marjan Laaper

Pijp

In metrostation de Pijp probeert Amalia de bovenwereld langzaam naar beneden te laten sijpelen. In rood, blauwe, groen dat langs de muren naar beneden druipt, zie je alle kleuren van de wereld ook het gangenstelsel bereiken. Pica hoopt dat de kleurrijke mensen uit de Pijp een beetje opfleuren van haar abstracte werk.

Amalia Pica – Sipping Colors

Europaplein

Bij Station Europaplein vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen een man en een vrouw. Aan weerszijde van de sporen zijn grote zwart-wit foto’s van de twee te zien omgeven door de tekst “I WANT A PERMANENT WAVE”. Kunstenaar Gerald van der Kaap liet zich inspireren door films zoals de ‘Trans-Europ-Express’, maar ook door de Griekse mythologie en de vele vluchtige liefdes van Zeus. Begint u ook een perron-romance op dit station?

Gerald van der Kaap

Noord

Vanuit het Europaplein pakken we de metro de andere kant op en komen we aan op station Noord. De kunst ligt hier aan onze voeten, want het gehele perron is een gigantisch kunstwerk. In een wit lijnenspel ontdekken we vogels die vliegen, broeden en eten zoeken. Kunstenaar Harmen Liemburg tekende verschillende soorten, die ondanks de uitvoering in simpele lijn toch goed herkenbaar blijven. Een station voor vogelaars dus!

Harmen Liemburg

Noorderpark

Bij station Noorderpark is een aantal poorten opgericht door kunstenaars Margit Lukács en Persijn Broersen. Deze poorten naar het Noorden zijn aan de zuidkant aan het afbrokkelen en aan de noordkant nog in aanbouwen. De poorten laten zien hoe bouwwerken komen en gaan, want iets nieuws bouwen betekent vaak ook iets ouds afbreken.

Margit Lukács en Persijn Broersen – de Poorten van Noord

Centraal Station

Zo zijn we na een rondje Noord-Zuidlijn weer terug op het Centraal Station. Jennifer Tee maakte hier een Palepai, een ceremonisch doek uit Sumatra, van tulpenblaadjes. In de voorstellingen zijn boten te zien, die verwijzen naar de handelsgeschiedenis van Amsterdam. De echte voorstelling van Tulpenblaadjes hing vorig jaar in het Rijksmuseum. Maar omdat tulpenblaadjes vergaan is nu een print te zien in de metro van Amsterdam.

Jennifer Tee – Tulpen Palepai

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. agatha de bruyn schreef:

    Beste Jeroen, wil je ook iets schrijven over de beroemde (moderne kunst) metrotation van Napels? Je weet niet wat je meemaakt al je daar op de roltrappen staat. Gaat dat zien!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: