KunstVensters bestaat 10 jaar!

//Vensters online kunstmagazine is jarig! We vieren vandaag dat we 10 jaar bestaan. Ooit begonnen op de websites van de Volkskrant, zijn we sinds 2011 op eigen benen uitgegroeid tot een belangrijke Nederlandstalige kunstwebsite. We vieren ons 10 jarig bestaan de komende weken uitgebreid met nieuwe artikelen en acties!

Wat weinig mensen tegenwoordig weten, is dat //Vensters niet begon als zelfstandige kunstwebsite, maar als onderdeel van de websites van de Volkskrant. In 2008 startte dit blog op de Volkskrantreizen website, die helaas ondertussen ter ziele is gegaan. Als reiscorrespondent voor de website schreef ik in het voorjaar 2008 over Andalusië en tussen 2008 en 2010 over Parijs, waar ik destijds woonde. Het oudste bericht in onze archieven dateert van 14 april 2008 en gaat over de kathedraal van Cádiz.

Reizen en Cultuur
Vanaf eind 2008 werd de website uitgebreid en schreef ik binnen het vkblog platform van de Volkskrant ook over kunst en cultuur. Deze tijd was een periode van veel proberen en het zoeken naar de juiste vorm. In 2009 kreeg de website zijn huidige naam: //Vensters en werd kunst een steeds belangrijk onderdeel van de site. De serie Onder de Loep is begonnen is deze periode.

Toen de Volkskrant tijdens een grote bezuinigingsronde in 2011 een einde maakte aan de reizenwebsite en het vkblog eveneens gesloten werd, kwam //Vensters op eigen benen te staan. Het was een mooi moment om wat verandering door te voeren. Sinds 2011 is //Vensters exclusief een kunstwebsite met een steeds verder groeiend bereik. De website besteedt aandacht aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland, geeft achtergrondverhalen bij het nieuws en heeft aandacht voor mooie kunstenaarsverhalen. Maar de kern van de site is sinds het begin: kunstgeschiedenis. Onze succesvolle series: Canon van de Moderne Kunst, Profiel van de Gouden Eeuw en Reizen door de Renaissance zijn hier de beste voorbeelden van. Sinds een half jaar geleden heeft //Vensters bovendien een volledig nieuw design en logo.

Jubileum
Om stil te staan bij de bijzondere mijlpaal van 10 jaar //Vensters, gaat //Vensters de komende weken terug naar zijn roots. //Vensters begon in 2008 als reisblog in Spanje en daarom zal de Spaanse kunst de komende weken centraal staan op onze website. Nieuwe artikelen over Spaanse kunstenaars als Goya, Velazquez en Picasso staan vanaf morgen voor u klaar.

Na deze thema-weken over Spanje, zal komend jaar nog veel vaker aandacht worden besteed aan ons 10 jarig bestaan. Dat 10 jaar een enorm lange tijd is, zal blijken in een nieuwe reeks artikelen over kunstenaars die slechts een korte carrière (maximaal 10 jaar) hebben gehad. In deze serie kijken we naar 10 jaar uit de levens van onder andere Van Gogh, Seurat en Schiele. Ook staat er later dit jaar een grote prijsvraag gepland om ons 10 jarig jubileum nog eens uitgebreid te vieren.

Na 10 jaar //Vensters wil ik alle trouwe lezers hartelijk bedanken voor alle leuke reacties en de vele bezoeken aan de website. Met veel energie hoop ik dat //Vensters ook de komende 10 jaar uw plek zal blijven voor nieuws, achtergronden en verhalen over kunst!

Gerelateerde artikelen:

2 comments

Dick van der Neut says:

Elke keer geniet ik weer van Kunst vensters! Talloze keren heb ik er met veel genoegen bezoektips aan ontleend. Ik hoop dat het nog tenminste 10 jaren kan blijven bestaan. PROFICIAT!

Geef een reactie