Schilderij Leonardo da Vinci Nieuwe Duurste Schilderij ter Wereld

Afgelopen nacht werd in New York een schilderij van Leonardo da Vinci geveild voor 450 miljoen dollar (inclusief commissie). Hiermee is het schilderij het duurste schilderij ter wereld! Het schilderij toont Jezus Christus als redder van de wereld, een christelijke motief ook bekend als Salvator Mundi. Het schilderij stond lange tijd bekend als een werk van een leerling van Da Vinci, maar werd in 2011 toch als een originele Da Vinci geïdentificeerd. Maar is dit wel zo?

Salvator Mundi laat Jezus Christus zien met in zijn linkerhand een glazen bol, die symbool staat voor de wereld. Volgens de katholieke leer heeft Christus de wereld gered van de erfzonde. In het schilderij van Da Vinci wordt dit benadrukt door het handsymbool dat Jezus maakt, een zegening waarin wijsvinger en middelvinger een kruis vormen. Deze symboliek is klassiek in Salvator Mundi schilderijen, zoals die ook door Titiaan en anderen werden gemaakt.

Geschiedenis

Mogelijk schilderde Leonardo da Vinci Salvator Mundi voor de Franse koning Lodewijk XII en was het werk later in het bezit van de Engelse koning Charles I. Zeker is het in ieder geval dat het schilderij lange tijd kwijt is geweest en weer opdook rond 1900 in de collectie van Francis Cook. Zijn nakomeling verkochten het werk voor het luttele bedrag van 45 pond in 1958.

Pas in 2011 werd het schilderij na uitgebreide restoratie erkend als een origineel werk van Leonardo da Vinci. Vele lagen met verf die over het origineel waren heen geschilderd werden bij de restoratie verwijderd. Het werk werd in 2011 in de National Gallery tentoongesteld bij de grote Leonardo da Vinci expositie. In 2013 werd het werk verkocht aan de Russische verzamelaar Dmitry Rybolovlev voor 125 miljoen euro. Deze Rus bracht het werk nu naar de recordveiling van Christie’s waar het werk voor 400 miljoen dollar (450 miljoen inclusief commissie) werd verkocht.

Leonardo da Vinci – Mona Lisa

Is het werk van Leonardo?

In Salvator Mundi is veel gebruik gemaakt van de ‘sfumato’ techniek waarin kleuren langzaam in elkaar overvloeien door het over elkaar aanbrengen van meerdere lage transparante verf. Leonardo da Vinci maakt veel gebruik van deze techniek, onder andere in de Mona Lisa. Ook het detail van de handen en de aanwezigheid van meerdere aanpassingen, doet experts vermoeden dat het schilderij van Leonardo da Vinci is.

Toch zijn er ook critici die de toewijzing betwijfelen. Er is geen geschreven bewijs of schetsen die aantonen dat Leonardo da Vinci ooit een Salvator Mundi schilderij heeft gemaakt. Bovendien schilderde Leonardo meestal geen statistische schilderijen, maar hebben al zijn portretten een draaiende beweging. Totdat er meer bewijs voor de toeschrijving wordt gevonden, zal het dus onduidelijk blijven of het werk echt van Leonardo da Vinci is. Maar blijkbaar maakte dit niet uit voor de nieuwe eigenaar. Hij betaalde een recordbedrag en maakte Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi het nieuwe duurste schilderij ter wereld!

Het overzicht van het voorgaande duurste schilderijen ter wereld: vind je hier!

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Geef een reactie