Lopen over Water dankzij Christo!

Het Project Floating Piers van Christo

In het Lago Iseo in Noord-Italië is het vanaf morgen mogelijk om drie kilometer over water te lopen. Kunstenaar Christo, bekend van het inpakken van de Reichstag en de Pont Neuf, heeft een groot drijvend pad over het water gemaakt. Zo kan je nu van het vaste land naar twee eilanden in het meer toe lopen!

Voor het eerst in tien jaar heeft Christo een nieuw groot publiek toegankelijk werk gemaakt. Twee jaar lang is hij bezig geweest met de voorbereiding van “Floating Piers”, een groot drijvend kunstwerk in het Lago Iseo. Door 220.000 polyetheen blokken aan elkaar te verbinden, loop je over de golven van het meer zo naar het eiland toe. Het werk is vanaf 18 juni tot en met 3 juli gratis toegankelijk zolang het weer het toestaat. Het is als het ware een verlening van de straat.

Christo op zijn werk
Christo op zijn werk

Jeanne-Claude
Het idee om een drijvende ‘waterweg’ te maken, bedacht Christo al in 1970 samen met zijn vrouw Jeanne-Claude. Jeanne-Claude overleed in 2009 en dit is het eerste grootschalige werk dat Christo na haar dood heeft gemaakt. Het heeft uiteindelijk dus bijna 50 jaar geduurd voordat ze de juiste locatie hadden gevonden. Oorspronkelijk was het gepland op in een meer in Argentinië, maar hij kreeg geen toestemming om het werk daar uit te voeren. Het is voor Christo vaker een probleem om locaties te vinden voor zijn werk. Slechts 22 van zijn 59 grote projectideeën werd uitgevoerd, vaak doordat vergunningen niet worden afgegeven.

“Floating Piers” heeft uiteindelijk twee jaar voorbereiding gekost. Er wordt al maanden gewerkt op het meer, om alle 220.000 losse onderdelen op het water te krijgen en met elkaar te verbinden. Met lange kabels zijn ze bovendien verbonden met de bodem van het meer. Uiteindelijk is er een groot oranje doek over de delen heen gespannen.

Tekeningen voor het Project
Tekeningen voor het Project

Christo’s werk
“Floating Piers” is een werk in een lange traditie van grote installaties van Christo en Jean-Claude. De meest beroemde werken zijn het inpakken van de Reichstag, de Pont Neuf, Australische Kust en allerlei voorwerpen. Het zorgde ervoor dat Christo bekend staat als ‘de inpakkunstenaar’.

Toch bestaat het oeuvre van Christo uit veel meer dan alleen maar het inpakken van grote objecten. Hij probeert de omgeving te veranderen door nieuwe dingen toe te voegen. Zo hing hij in Colorado eens een gigantisch gordijn middenin een vallei. In 2005 veranderde hij het Central Park in New York door meer dan 7000 oranje ‘poorten’ te plaatsen. De projecten van Christo zijn altijd groot en vaak enorm kostbaar. “Floating Piers” kost ongeveer 15 miljoen euro om te maken, een budget dat geheel door Christo zelf is opgehoest. Vanaf morgen is het oranje pad te bezoeken! Na 16 dagen wordt alles weer afgebroken en zullen de losse onderdelen gerecycled worden. Alles wat dan overblijft, is een herinnering in de gedachten van de bezoekers.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: