Ferdinand Bol niet verkocht; Erven Katz met lege handen

Ferdinand Bol - Portret van een Heer

Vandaag ging bij Christies in New York een portret van Ferdinand Bol onder de hamer dat tot vorig jaar nog in het Museum Gouda hing. Het doek werd eind vorig jaar teruggegeven aan de familie Katz omdat dit werk in de Tweede Wereldoorlog onder dwang was verkocht. //Vensters besteedde gister uitgebreid aandacht aan deze veiling vanwege het bijzondere verhaal van de familie Katz. Helaas voor de Erven Katz bleef het stil in de veilingzaal vanochtend, het doek werd niet verkocht.

Ferdinand Bol - Portret van een Heer
Ferdinand Bol – Portret van een Heer

Teleurstellende start van Veiling
De Oude Meesters Veiling Week van Christies ging vanochtend nogal voorzichtig van start in New York. Met name in het topsegment bleven verschillende werken onverkocht. ‘Man met Hoge Baret’ van Ferdinand Bol dat werd ingebracht door de Erven van de familie Katz had met 1,5 tot 2,5 miljoen dollar één van de topstukken van de veiling moeten worden, maar het doek werd niet verkocht. Hetzelfde gold voor enkel andere topstukken zoals ‘Zelfportret als Luitspeler’ van Artesimia Gentileschi (verwachting 3 miljoen – 5 miljoen dollar) en ‘Stilleven met Muziekinstrumenten’ van Evaristo Baschenis (verwachting: 1,2 miljoen – 1,6 miljoen dollar).

Later op de dag werd de teleurstellende ochtend nog een beetje goed gemaakt door de verkopen in de Renaissance veiling. Voor ruim 13 miljoen dollar wisselde het Rothschild gebedenboek van eigenaar en ook een doek van Bassano ging voor ruim 8 miljoen dollar weg. Toch bleven ook ‘s middags veel dure werken onverkocht (onder meer werken van Cranach, Lotto en David vonden geen nieuwe eigenaar). Hiermee was het begin van het veilingjaar 2014 niet erg gelukkig voor Christies, terwijl 2013 juist een recordomzet voor het bekende veilinghuis betekende.

Fragment uit het Rothschild Gebedenboek
Fragment uit het Rothschild Gebedenboek

De Katz Doeken
In tegenstelling tot het werk van Ferdinand Bol, gingen de twee andere werken die gister benoemd werden in het artikel wel verkocht. Met 161.000 dollar (inclusief premium) bracht het stilleven van Pieter Claesz de hoge kant van het schattingsbedrag op. Ook het doek van Jan Steen werd verkocht, al bracht het minder op dan verwacht (425.000 dollar inclusief). Op het moment van schrijven is het onbekend wat de Erven Katz nu gaan doen met het portret van Ferdinand Bol nadat de veiling niet gelukt is. Mogelijk zullen ze nu proberen het werk onderhands te verkopen. //Vensters zal het werk in de gaten houden en brengt u op de hoogte zodra er meer bekend is.

Meer informatie over de geschiedenis van de familie Katz vindt in ons bericht van gisteren: Het Gelijk van de Erven Katz.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Robert Kruzdlo schreef:

    Zit jij ook in New York?

  2. Wllm Kalb schreef:

    Nou ja lege handen … , ze hebben dat werk van Bol toch nog?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: