Reizende beelden onverwacht in Rotterdam?

Nuestros silencios - Rivelino (AP Photo)

De Mexicaanse kunstenaar Rivelino reist met tien beelden de hele wereld over. De bronzen gevaartes stonden al in grote steden als Londen, Madrid en Rome en zouden vanaf komende week in Parijs te zien zijn. Maar door een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Mexico werd op het laatste moment van dit plan afgezien. Gisteren doken de beelden onverwachts op in de Rotterdamse haven…

De installatie van 10 beelden heet ‘Nuestros silencios’ ofwel ‘Onze Stilten’, dat verwijst naar het blad dat de beelden voor de mond hebben. De kunstenaar probeert met deze metalen plaat aandacht te vragen voor het belang van individuele en collectieve vrijheid van meningsuiting. De beelden hebben dan ook een actuele lading nu in Egypte, Libië en Tunesië opstanden plaatsvinden.

Nuestros silencios

De sculpturen zijn gemaakt van brons dat met een witte en oker patina die op het brons is gebracht door middel van de was techniek. Ondanks dat de beelden dezelfde vorm hebben, heeft elk afzonderlijk beeld zijn eigen details. Hiermee benadrukt Rivelino die individualiteit evenals de saamhorigheid, het collectief. De beelden begonnen in 2009 aan hun wereldreis in Mexico City en zijn daarna naar Europa gekomen waar ze al 5 landen aandeden. In maart zouden ze in Parijs getoond worden vanwege het ‘Jaar van Mexico’ in Frankrijk, maar dit werd op het laatste moment afgeblazen.

Nuestros Silencios in Londen eerder dit jaar

Eerder deze maand, op 10 februari, werd namelijk de Francaise Florence Cassez in hoger beroep veroordeeld tot 60 jaar gevangenis straf. Cassez is veroordeeld wegens verschillende ontvoeringen. De Fransen geloven echter dat zij onschuldig is. Officieel is het twistpunt tussen de Franse en de Mexicaanse regering het uitleveringsverdrag dat tussen beide landen geld. Sarkozy heeft de Mexicaanse regering om uitlevering gevraagd, maar dit wordt geweigerd omdat de maximale gevangenis straf in Frankrijk slechts 20 jaar is.

Sarkozy heeft daarom aangekondigd dat hij bij iedere activiteit in het ‘Jaar van Mexico’ aandacht wil vragen voor de zaak van Florence Cassez. Dit veroorzaakte een diplomatieke rel en de Mexicanen besloten niet langer mee te werken aan het Franse  ‘Jaar van Mexico’. En dus werd ook de komst van de 10 beelden van Rivelino afgeblazen.

Rotterdam?

De organisatie van de reizende beeldententoonstelling deed vervolgens heel geheimzinnig over het vervolg van de reis van deze beelden. Er werd bekend gemaakt dat er op zoek zou worden gegaan naar een nieuwe locatie. Sinds gisteren zijn de beelden gespot in de Rotterdamse haven, waar ze zijn vastgezet op een soort ponton. Het is onduidelijk of de beelden hier nu blijven staan of dat de beelden naar een andere locatie binnen de stad worden gevaren. Of misschien wel verder Nederland in?

De organisatie heeft geen persbericht uitgegeven of het vervolg van de reis, maar wel foto’s van de aankomst in Rotterdam op de site van het project geplaatst. Ook is er een filmpje op you tube opgedoken dat nogal mysterieus is over het vervolg van de reis:

Alles wijst er dus op dat dit indrukwekkende kunstproject onverwacht Nederland aandoet. Ongetwijfeld zal er binnenkort meer media aandacht voor deze actie gegenereerd. Het is alleen nog even afwachten wanneer er een officieel bericht komt van de organisatie. Zodra hier meer over bekend is, zal het hier uiteraard op Vensters worden geplaatst. Dit soort projecten juichen wij immers van harte toe.

Mocht het nou ook in Nederland niet lukken om de beelden tentoon te stellen, dan kan de organisatie altijd nog proberen naar Egypte af te reizen. Er schijnt op het Tharir-plein in Cairo weer wat ruimte te zijn!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: