de Veiling van 1 Miljard: Topwerken van Paul Allen onder de hamer

De kunstcollectie van Microsoft-oprichter Paul Allen heeft veilingrecords gebroken. Voor het eerst passeerde een kunstveiling de magische grens van 1 miljard euro. Een kijkje in de verzameling van Brueghel tot Van Gogh!

Op de impressionisme-tentoonstelling van 1886 was Georges Seurat het gesprek van de dag. Zijn pointillisme was een indrukwekkende vernieuwing van de moderne kunst, al vroegen critici zich af of de techniek wel zou werken voor zachte kleurtonen en minder felle kleurcontrasten.

Op 9 november was Seurat opnieuw het middelpunt van de belangstelling. Bij de veiling van de collectie van Paul Allen in zijn schilderij “Poseuses” een absoluut topstuk met een vraagprijs van boven de 100 miljoen (afbeelding boven het artikel). Het schilderij was Seurat’s reactie op de kritiek van 1886, waarin hij laat zien dat pointillisme niet alleen geschikt is voor landschappen in felle kleuren, maar ook voor de intieme binnenruimtes.

Paul Allen

Paul Allen was een van de oprichters van Microsoft en een groot liefhebber van kunst. In een interview vertelde hij over zijn kindertijd, waarin hij zelf ook veel tekende en schilderde. “We hadden een boek over Picasso, die keramiek maakte, schilderde en grappige hoeden fabriceerde voor de kinderen uit de buurt. Ik herinner me dat ik als kind uren naar dat boek keek en er door gefascineerd was.”

Dankzij de Microsoft miljarden kon Allen uiteindelijk zijn eigen kunstcollectie opbouwen. “Ik voel me aangetrokken tot dingen als pointillisme of een ‘nummers’-werk van Jasper Johns omdat ze voortkomen uit het opsplitsen van iets in zijn componenten, zoals bytes of getallen.” zei Allen. Maar zijn collectie is veel breder dan alleen het pointillisme.

Van Brueghel tot Bourgeois

In de collectie zit bijvoorbeeld een serie van vijf schilderijen over de zintuigen van de hand van Jan Brueghel, maar ook een boomgaard van Vincent van Gogh. De impressionisten vormen een hoogtepunt binnen de collectie. Van Waterloo Bridge van Monet tot Mont St. Victoire van Paul Cézanne. De schilderijen moeten ieder tientallen miljoenen opleveren.

Tussen de 150 schilderijen die bij Christie’s onder de hamer gaan zitten ook veel landschappen. Engelse en Franse tafereln van David Hockney en Alfred Sisley, maar ook schitterende Amerikaanse landschappen van Georgia O’Keeffe. Met de werken uit de Paul Allen kan je een wereldreis maken.

Kunstveiling

Paul Allen overleed in 2018 op 65 jarige leeftijd. Allen was een belangrijke filantropist, die veel geld besteedde aan medisch onderzoek, natuurbescherming en onderwijs. Christie’s zal op 9 en 10 november een selectie van 150 topwerken uit Allen’s collectie onder de hamer brengen. De opbrengst van de veiling zal worden geschonken aan deze goede doelen.

Update 10-11: Al na 32 werken was de grens van 1 miljard geslecht. Uiteindelijk bracht de eerste dag waarop 60 werken onder de hamer kwamen al 1,5 miljard euro op. Het is daarmee de duurste veiling van een privé-collectie ooit. Een aantal hierboven besproken stukken, brachten topbedragen op: Les Poseuses van Seurat ging voor 149 miljoen dollar, de Mont St Victoire van Cézanne voor 137 miljoen dollar, de boomgaard van Vincent van Gogh voor 117 miljoen dollar. Nog nooit was werk van deze kunstenaars voor zulke hoge bedragen verkocht. Morgen volgt de verkoop van de laatste 95 werken.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. jos bus schreef:

    Ik heb het bange vermoeden dat veel van deze collectie achter gesloten miljardairsdeuren zullen verdwijnen, onzichtbaar voor het publiek (“maar gelukkig hebben we de foto’s nog”)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: