Kunstkalender Mei 2022 – Gormley, Van Rysselberghe & Museum Arnhem

Met een nieuwe museumvleugel die uitsteekt boven de stuwwal opent Museum Arnhem in mei weer zijn deuren! Daarnaast zijn er expo’s van Antony Gormley, Theo van Rysselberghe en Barbara Hepworth. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf mei 2022?

Museum Arnhem – Foto: Henk Wildschut

Museum Arnhem heropent op 13 mei

Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. De vleugel levert het museum vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op. De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en is een ware blikvanger: op de gevel prijken 82.000 unieke door Koninklijke Tichelaar met de hand vervaardigde tegels. Het kleurverloop van de gevel – van ijsblauw naar aardse tinten – symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal.!

Museum Arnhem is vrijdag 13 mei 2022 open! Vanaf die dag is iedereen welkom in het spectaculair vernieuwde museum op de stuwwal in Arnhem. De tentoonstellingsoppervlakte is met de nieuwe vleugel uitgebreid met 550 vierkante meter, daarnaast is er een nieuw depot en een gratis toegankelijke beeldentuin.

de Vaandeldrager op tour door Nederland

Vorig jaar werd bekend dat de Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn is aangekocht met hulp van de Nederlandse staat. Het schilderij is nu van 30 april tot en met 29 mei te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Het werk is daarna steeds een maand te gast in een van de andere deelnemende musea in het land. Elk museum zal in ieder geval één dag gratis toegang bieden. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Mei 2022: Fries Museum in Leeuwarden
Juni 2022: Centraal Museum in Utrecht
Juli 2022: Stedelijk Museum Alkmaar
Augustus 2022 Drents Museum in Assen
September 2022: Kunstlinie in Almere
Oktober 2022: Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch
November 2022: Mauritshuis in Den Haag
December 2022: Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Januari 2023: Museum Arnhem in Arnhem
Februari 2023: Zeeuws Museum in Middelburg
Maart 2023: Bonnefantenmuseum in Maastricht
April 2023: Groninger Museum in Groningen

Lees meer over de Vaandeldrager

In mei openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Naufus Ramírez -Figueroa
Museum M, Leuven, vanaf 6 mei 2022

Naufus Ramírez -Figueroa (1978, Guatemala) creëert droomachtige kunstwerken met elementen uit literatuur, folklore, magie en jeugdherinneringen. Zijn werk onderzoekt culturele identiteit en geschiedenis, trauma, kolonisatie en de verbinding tussen mens en natuur. Dat doet hij aan de hand van verschillende media: performance, film, sculptuur, houtsnedes en installaties. Stuk voor stuk sterk visueel werk, vaak met een humoristische, speelse of absurde inslag. Verschillende elementen – zoals het masker, iets dragen of het gegeven van slapen – komen doorheen zijn oeuvre regelmatig terug en krijgen zo gelaagde betekenissen, zowel letterlijk, figuurlijk, filosofisch of als metafoor.

Theo van Rysselberghe
Singer Museum, Laren, vanaf 17 mei 2022

De tentoonstelling Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon is een ode aan een van de grote Belgische meesters in het verbeelden van licht en kleur. Van Rysselberghe (1862 – 1926) wordt beschouwd als een belangrijke voorman van het pointillisme, waarmee hij Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop inspireerde. Tijdens een van zijn reizen in Marokko in 1888 ziet hij letterlijk en figuurlijk het licht en begint hij met het aanbrengen van stippen ongemengde verf waarmee hij licht en kleur op sublieme wijze weet uit te drukken. Deze techniek blijft hij zijn verdere loopbaan hanteren. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Van Rysselberghe geschetst aan de hand van zijn favoriete thema’s: society portretten, zonovergoten landschappen van Vlaanderen tot aan Marokko, zeegezichten en het vrouwelijk naakt. Zijn oeuvre is een ode aan de schoonheid van het leven én aan het schilderen zelf.

Antony Gormley
Museum Voorlinden, Wassenaar, vanaf 26 mei 2022

Voor het eerst in de geschiedenis van Voorlinden wordt met GROUND het grootste deel van het museum aan één kunstenaar gewijd. Dat maakt het een van de meest ambitieuze tentoonstellingen van Voorlinden ooit. ‘Als museum willen we er alles aan doen om Antony Gormley het podium te bieden dat hij verdient’, zegt directeur Suzanne Swarts. Gormley benadert het eeuwenoude onderwerp van het menselijk lichaam op eigen, unieke wijze. Hij raakt daarbij een universele en filosofische noot en bouwt voort op de kunstgeschiedenis en conceptuele beeldhouwkunst van de jaren ’60 en ‘70. In de tentoonstelling is het twaalf meter lange staalwerk Passage voor het eerst in Nederland te zien. Binnen deze sculptuur maak je een reis door de duisternis naar het onbekende. Ook de nooit eerder vertoonde Breathing Room – waarin je je in een driedimensionale bouwtekening in de ruimte waant – wordt getoond. De beeldengroep Critical Mass gaat buiten de museummuren de dialoog aan met het uitgestrekte terrein van Voorlinden. Hiervoor plaatst Gormley zestig massieve gietijzeren afgietsels van zijn lichaam in relatie met de bomen, grasvelden, grachten en rietvelden van het park.

Living the Landscape
Museum Belvedere, Heerenveen, vanaf 28 mei 2022

Wereldberoemde kunstenaars als Ben Nicholson en Barbara Hepworth maakten van de pittoreske kustplaats St. Ives in Cornwall een wervelend internationaal kunstcentrum. De vele kunstenaars die zich er voor korte of langere tijd vestigden, lieten zich vooral inspireren door het eeuwenoude landschap, de zee en de verbondenheid tussen de plaatselijke bevolking en haar omgeving. Ver van de grote kunstcentra en actuele ontwikkelingen, vonden ze een persoonlijke stijl op de maat van licht, land en ruimte. In tegenstelling tot verstedelijkte gebieden in Nederland ontleent het noorden zijn identiteit grotendeels aan het landschap, dat vooral een cultuurlandschap is; een combinatie van natuur, landbouw en bewoning. In Engeland neemt Cornwall een vergelijkbare positie in. Ook de Cornish voelen zich meer dan gemiddeld verbonden met het landschap waarin zij leven. In een tijd dat landschap door beleidsmakers primair in cijfers wordt gevat, hoopt Museum Belvédère met Living the landscape ook bij te dragen aan het besef dat een landschap geen optelsom is van wolken, gras en bomen, maar een leefomgeving waarvan de mens deel uitmaakt.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

6 MeiCosta LefkochirLa Boverie, Luik
7 MeiFrank StellaMuseum het Hannemahuis, Harlingen
11 MeiAraratDrents Museum, Assen
13 MeiChrista EhrlichMuseum Lakenhal, Leiden
14 MeiZoro FeiglStedelijk Museum, Schiedam
20 MeiRicardo BreyMuseum Hof van Busleyden, Mechelen
20 MeiEtel AdnanVan Gogh Museum, Amsterdam
21 MeiClaude CahunKunsthal, Rotterdam
22 MeiNorbert TadeuszMuseum MORE, Gorssel

Aanraders op TV in de komende maand:

Lost pyramids of the Aztecs (CANVAS)
Vanaf zondag 1 mei wekelijks om 21h00 op CANVAS

In de nieuwe serie Lost Pyramids of the Aztecs gaan de makers op zoek naar de oorsprong van de nomadische Azteken, hoe ze hun opmerkelijke rijk bouwden in Midden-Amerika en hoe dat rijk na slechts tweehonderd jaar alweer werd weggevaagd door de Spanjaarden.
In deze eerste aflevering van de documentairereeks beginnen archeologen – mét behulp van computertechnieken – met de bouw van een replica van een Azteekse piramide. Verder onderzoeken ze piramideruïnes die werden opgegraven in het centrum van Mexico-Stad en dalen ze af in een pas recent ontdekt tunnelstelsel onder een enorme piramide.

Kunst achter prikkeldraad (MAX)
Vanaf 16 mei om 22h20 op NPO2

Vanaf maandag 16 mei is een nieuwe drieluik Kunst achter prikkeldraad te zien bij MAX. De concentratiekampen van de nazi’s waren plekken vol geweld, honger, ellende en dood. Maar ook hier tekenden de gevangenen, ze schilderden, maakten muziek, speelden toneel en schreven gedichten. Hun kunstwerken zijn een nalatenschap vol hoop, troost en ongeloof. Schrijver en journalist Frank Westerman (onder andere bekend van het boek De Graanrepubliek) en regisseur Manfred van Eijk reizen in dit drieluik van West naar Oost; van voormalige concentratiekampen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië met als eindstation Auschwitz in Polen.

1 MeiDag van de Arbeid
5 MeiBevrijdingsdag
8 MeiMoederdag
14-15 MeiMolendagen
31 MeiVisitatiekatholieke feestdag

Geef een reactie

Ontdek meer van KunstVensters

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven