De Rijkdom van de AkzoNobel Art Foundation

AkzoNobel viert het 25 jarig jubileum van hun kunstcollectie. Het bedrijf heeft één van de mooiste bedrijfscollecties van Nederland, die ook voor publiek toegankelijk is. Wat maakt bedrijfscollecties zo belangrijk in de Nederlandse kunstwereld?

AkzoNobel is een van de grootste verfproducenten ter wereld. Niet gek dus, dat juist deze multinational een grote kunstcollectie heeft opgebouwd. Al 25 jaar verzamelt AkzoNobel onder leiding van curator Hester Alberdingk Thijm kunst, waardoor een afwisselende en inspirerende collectie is ontstaan. De innovatieve en creatieve kunst past goed bij de ambities van het bedrijf.

Diversiteit
Als verfproducent is het niet onverwacht dat kleur een belangrijke rol speelt in de collectie. Zo speelt Roy Villevoye met primaire kleuren, de basis van alle kleuren in het palet. Zo onveranderbaar als de primaire kleuren is de huidskleur van de mens, je wordt er meer geboren. Villevoye combineerde de huidskleuren en primaire kleuren in zijn werk. Niek Hendrikx onderzoekt contrast: hoe beïnvloedt het contrast onze perceptie van een beeld?

Maar de AkzoNobel collectie meer dan alleen verf. Veel werken hebben een link met de actualiteit. Curator Hester Alberdingk Thijm ziet graag dat een kunstwerk een ‘conversation piece’ is op kantoor. Binnen de collectie is dus ook ruimte voor de confronterende foto’s van Shirin Neshat en de portretten van Marlene Dumas.

Tang Zhigang – Kinderen in een meeting

Kunst Kopen
Het aankoopbeleid van AkzoNobel is belangrijk voor de hele Nederlandse kunstwereld. Niet alleen omdat kunstenaars door de aankopen van het bedrijf gesteund worden, maar ook omdat opname in de AkzoNobel Art Collection wordt gezien als een teken van kwaliteit. Het team van AkzoNobel heeft jonge talentvolle kunstenaars vaak vroeg in de gaten.

Een aankoop van AkzoNobel kan voor een jonge kunstenaar betekenen dat andere kunstliefhebbers volgen. Een tip voor mensen die kunst willen kopen, is om de AkzoNobel collectie in de gaten te houden. Kunstenaars die vaak nog niet in musea te zien zijn, kun je wel bekijken in de Artspace van de AkzoNobel collectie.

Keith Edmier – Victoria Regia: First Night’s Bloom

Magazine
Vanwege het 25 jarig jubileum van de collectie heeft AkzoNobel nu een ‘magazine’ uitgegeven. Maar eigenlijk dekt dit woord de lading niet: het is een volwaardig boekwerk van 420 pagina’s vol afbeeldingen en korte interviews.

Het boek werkt net als de kunstcollectie zelf: het kijkplezier staat centraal. Door werken bij elkaar te zetten ontstaan verrassende verbanden. Wat te denken van de grote rode planten van Keith Edmier en de kinderen in meeting van Tang Zhigang. Twee werken over groei in een onnatuurlijke omgeving. Op het eerst gezicht niets met elkaar te maken, maar naast elkaar een verhaal over hoe de mens de natuurlijke ontwikkeling bedwingt, aanpast.

“We are the Collection” is dus een ideaal koffietafelboek om doorheen te bladeren en steeds weer iets nieuws te ontdekken. In deze coronatijd biedt het boek een leuk alternatief voor museumbezoek en dat voor de schappelijke prijs van 25 euro (incl verzending). En als deze crisis weer voorbij is, dan gaan we nog een keer op bezoek bij de AkzoNobel Art Space!

We are the collection!
AkzoNobel Art Foundation
25 euro (incl verzending)

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie