Kunstkalender December 2020 – Suriname, Realisten & Museum Nederland

Na de zeer succesvolle Suriname tentoonstelling in de Nieuwe kerk, toont het Stedelijk Museum deze winter de kunst uit Suriname. Tegelijk opent het Amsterdam Museum een overzicht van cultureel diverse kunstenaars uit de stad! Alle hoogtepunten uit de kunstwereld staan weer bij elkaar in een handig overzicht voor december!

Wegens de coronamaatregelen is de capaciteit van de meeste musea ernstig beperkt. Het is verplicht om vooraf (online) een tijdsvak te reserveren. Bovendien geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen. Beperk uw reisbewegingen en bezoek voornamelijk lokale musea. 

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Refresh Amsterdam
Vanaf 11 december 2020 in het Amsterdam museum, Amsterdam
Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze editie is ‘Sense of place’. In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum zijn werken van meer dan vijfentwintig kunstenaars(collectieven) uit verschillende disciplines te zien, elk met een eigen perspectief op de stad en haar grote sociale en culturele diversiteit. Steden zoals Amsterdam zijn constant in beweging. De cultuur van de buurt, de kwaliteit van de leefomgeving en processen zoals migratie, gentrificatie en de impact van het koloniale verleden, hebben invloed op hoe mensen zich verhouden tot een plaats en of zij zich er kunnen thuisvoelen.

Surinaamse School
Vanaf 12 december 2020 in het Stedelijk Museum, Amsterdam
Surinaamse School is een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen; van de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven tot abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen. De tentoonstelling ‘Surinaamse School’ heeft de ambitie om tussen verschillende generaties Surinaamse kunstenaars de samenhang en dynamiek te onderzoeken. De tentoonstelling laat zien dat er geen eenduidige definitie is van ‘Surinaamse’ schilderkunst, maar dat er toch terugkerende genres en onderwerpen zijn.

Realisten
Vanaf 19 december 2020 in het Stedelijk Museum, Breda
De jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw waren in Nederland de hoogtijdagen van het magisch- en neo-realisme in de kunst. In deze stijl draait het om nauwkeurig getekende en geschilderde voorstellingen, met heldere contouren en een focus op ambachtelijkheid. Soms roepen de schilderijen een magische, onwerkelijke sfeer op. Museum Arnhem legde zich na de Tweede Wereldoorlog toe op het verzamelen van realistische kunst. Het museum bezit werk van bekende meesters, zoals Dick Ket, Jan Mankes en Carel Willink. Daarnaast bracht het museum bijna vergeten kunstenaars, onder wie Nola Hatterman en Ali Goubitz opnieuw onder de aandacht. Omdat Museum Arnhem gesloten is vanwege renovatie en uitbreiding, kan een selectie van werken tot 2022 rondreizen.

Hanny Korevaar
Vanaf 19 december 2020 in Museum Belvédère, Heerenveen
Samen bestormden ze de (kunst)wereld en waren ze gelijkwaardige metgezellen in het leven en de liefde: het kunstenaarskoppel Hanny Korevaar (1893-1983) en Armand Bouten (1893-1965). Waar het eigenzinnige expressionisme van Bouten de afgelopen decennia een opvallende herwaardering beleefde, bleef het werk van Korevaar onterecht onderbelicht. Deze eerste solo-expositie met schilderijen van haar hand, markeert tevens het verschijnen van een boek over haar leven en werk, dat is voorzien van een inleidende tekst door Susan van den Berg. Korevaars werk is expressionistisch van aard, maar vertoont ook surrealistische trekken.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Uur van de Wolf: Body of Truth (NTR)
Zaterdag 5 december om 23h10 op NPO2
Documentaire die antwoord geeft op de vraag: Hoe beïnvloeden geweld, oorlog en onderdrukking het werk van een kunstenaar? aan de hand van leven en werk van vier kunstenaars uit verschillende culturen: Marina Abramovic, Sigalit Landau, Katharina Sieverding en Shirin Neshat. Om hun kunst tot uiting te brengen hebben ze alle vier gekozen voor het meest persoonlijke en directe materiaal dat ze tot hun beschikking hebben: hun lichaam.

Museum van Nederland (MAX)
Wekelijks vanaf woensdag 16 december om 20h30 op NPO1
Presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge proberen Nederland samen te vatten in één tentoonstelling. Het mag iets zijn waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of juist wat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Een voorwerp waar we trots op zijn, wat ons typeert of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. In het programma horen we niet alleen de bijzondere verhalen van mensen die iets komen inbrengen, maar zien we ook hoe experts wikken en wegen over wat de uiteindelijke tentoonstelling wel of juist niet moet halen.

Close Up: Luc Tuymans – In het licht van de Argwaan (AVROTROS)
Zaterdag 19 december om 23h10 op NPO2
In de documentaire zal de altijd argwanende Tuymans voor onze ogen tot leven komen. Het zijn de voorbereidingen voor zijn grote tentoonstelling in het Palazzo Grassi in Venetië en de interactie met een groep jongen Antwerpse kunstenaars in zijn hoedanigheid als curator die het hart van de film zullen vormen. Daarnaast zullen we stap voor stap zijn werkwijze volgen bij het ontstaan van een werk. Van een foto uit een archief of een tijdschrift, een still uit een oude film via een schets naar die ene dag waarop het beeld op het doek wordt geslingerd. In één keer, en anders niet.

Uur van de Wolf: Mijn Rembrandt (NTR)
Zondag 27 december om 20h15 op NPO2
Na 350 jaar hebben de schilderijen van Rembrandt niets aan aantrekkingskracht ingeboet. Verzamelaars wereldwijd koesteren de magie van de doeken van de Hollandse meester. Deze onderhoudende documentaire toont de passie van diverse Rembrandt-liefhebbers. Zo zoekt een excentrieke, adellijke Schot naar de ultieme plek om zijn geliefde portret van een lezende vrouw op te hangen, en aast een bevlogen Amsterdamse kunsthandelaar op een tweede kans om een ‘nieuwe’ Rembrandt te ontdekken. Deze telg uit een oud koopmansgeslacht, wiens voorouder ooit door Rembrandt zelf werd geschilderd, heeft iets te bewijzen. Een hongerige Amerikaanse zakenman en zijn vrouw stellen trots ‘hun’ Rembrandts beschikbaar aan het Louvre, en een diplomatieke rel tussen Nederland en Frankrijk dreigt als de familie Rothschild Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit op de markt brengt.

Kunstboek van de Maand

Abstract Kunst: Een Wereldgeschiedenis
Nu in de winkel
Abstracte kunst heeft vaak concrete wortels. Ervaringen in de echte wereld, stelt kunsthistoricus Pepe Karmel, liggen bijna altijd ten grondslag aan abstracte uitingen. Dit boek is een gedurfde nieuwe verkenning van de oorsprong en evolutie van een invloedrijke kunststroming. Voor het eerst wordt er dieper ingegaan op de oorsprong van het abstracte.
Abstracte kunst gaat over mannelijke én vrouwelijke kunstenaars, uit alle windstreken, en altijd wordt hun werk besproken in relatie tot sociale, politieke en culturele veranderingen. Niet chronologisch, maar thematisch en gecategoriseerd op onderwerp gaan we de geschiedenis tegemoet. Karmel focust op het onderwerp, en toont hoe de kunstenaars zich uiten via hun abstracte beeldtaal.
Meer informatie

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Koninklijke bibliotheek: Medieval Memes
@ https://www.medievalmemes.org/
De KB, de nationale bibliotheek, lanceerde een meme generator met afbeeldingen uit de middeleeuwen. Maak je eigen kunst-memes!

NTR: Doe zelf mee met Project Rembrandt
@ https://projectrembrandt.ntr.nl/doe-mee/
Zin in een creatieve uitdaging? Naast het tv-programma Project Rembrandt is er ook dit jaar weer een online competitie voor (amateur) kunstschilders.

RTV Noord: Vincent van Gogh kreeg psychoses door plotseling stoppen met alcohol
@ https://www.rtvnoord.nl/nieuws/757462/UMCG-Vincent-van-Gogh-kreeg-Onderzoekers van het UMCG hebben uitgebreid psychiatrisch onderzoek gedaan naar Vincent van Gogh.

Feestdagen en herdenkingen

December 2020
5 December: St Nicolaas – katholieke herdenking
8 December: Onbevlekte ontvangenis – katholieke herdenking
21 December:
Begin van de Winter – seizoen
25 December:
Kerstmis – nationale feestdag
28 December: Kindermoord in Bethlehem – katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: