Kunstkalender Augustus 2020 – Cornelis de Bruin, Bep Rietveld & Keith Haring

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Augustus brengt een aantal mooie tentoonstellingen in de kleinere musea van Nederland.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Cornelis de Bruin
Vanaf 15 juli 2020 in het Noord-Veluws museum, Nunspeet
Vanaf 15 augustus 2020 in Museum Soest
Cornelis de Bruin (1870-1940) was een bijzonder veelzijdig man, met een artistieke nalatenschap die 150 jaar na zijn geboorte de moeite van het in ere houden waard is. Hij schildert landschappen, zeegezichten, dorps- en stadgezichten, portretten en stillevens. Zijn oeuvre geeft hierdoor een mooi beeld van Nederland aan het begin van de 19e eeuw.Hij woont als peuter een aantal jaren in Soest. Een kleine zeventig jaar daarna vindt hij in 1940 zijn laatste rustplaats op de algemene begraafplaats te Soest.
Op initiatief van een enthousiaste verzamelaar van het schilderwerk van Cornelis de Bruin vinden er in 2020 twee tentoonstellingen plaats die aan hem gewijd zijn. In museum Soest, omdat Cornelis en zijn familie van oorsprong uit Soest komen. Het Noord-Veluws museum in Nunspeet toont een deel van zijn Veluws georiënteerde werken. In het najaar van 2021 wordt een tentoonstelling in Kasteel Groeneveld in Baarn georganiseerd, gewijd aan zijn Gooise werken.

Bep Rietveld
Vanaf 16 augustus 2020 in Museum Flehite, Amersfoort
Bep Eskes – Rietveld, dochter van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld, schilderde en tekende haar hele leven portretten en stillevens. In de Tweede Wereldoorlog verbleef zij in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Ook van zieke of gestorven kinderen, of van hun zonen die met 10 jaar werden overgebracht naar het mannenkamp. Bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, is in Museum Flehite een aantal van deze dierbare kinderportretjes samengebracht in de tentoonstelling Bep Rietveld  (1913-1999), schilder-tekenaar in oorlogs- en vredestijd. Daarnaast biedt de expositie een selectie van al het andere werk dat Bep Rietveld gedurende haar leven heeft gemaakt.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close Up: Ursula von Rydingsvard (AVROTROS)
Zondag 15 augustus om 23h00 op NPO2
De documentaire Ursula von Rydingsvard is een artistieke biografie van een van de weinige vrouwen ter wereld die zich bezighoudt met monumentale sculpturen. Het werk van Von Rydingsvard was te zien op de Biënnale van Venetië en wordt bewaard in de collecties van enkele van ‘s werelds grootste musea, waaronder het New York’s Museum of Modern Art, het Art Institute of Chicago en het San Francisco Museum of Modern Art. Maar ze is misschien het meest bekend om haar werk in openbare ruimtes – imposante stukken die zorgvuldig zijn vervaardigd met complexe oppervlakken. In deze documentaire gaan we achter de schermen met von Rydingsvard, terwijl zij en haar medewerkers – scharen, metaalsmeden en anderen – nieuw werk produceren, waaronder uitdagende opdrachten in koper en brons.

Close Up: Keith Haring (AVROTROS)
Zondag 22 augustus om 23h00 op NPO2
Internationale kunstsensatie Keith Haring baant zich een weg door de legendarische kunstscene van New York in de jaren 80 en zorgt voor een revolutie in de wereld van de popcultuur en beeldende kunst. Deze fascinerende en meeslepende film – verteld aan de hand van voorheen ongehoorde interviews met Haring, die het verhaal van de documentaire vormen – is in zijn eigen woorden het definitieve verhaal van de kunstenaar. De film bevat ook exclusieve, ongekende toegang tot de archieven van de Haring Foundation en legt de wilde, creatieve energie vast van enkele van de meest herkenbare kunst van de afgelopen 30 jaar.

Uitmarkt: Art Rocks (AVROTROS)
Zondag 29 augustus om 23h15 op NPO2

Verslag vanaf de Uitmarkt waar de artiesten van Art Rocks een concert geven. Art Rocks is het landelijke cultuureducatieproject dat kunst en muziek verbindt. In een muzikale competitie maken jonge muzikanten – vanuit alle stijlen – een soundtrack bij een kunstwerk. De deelnemende musea, de muziekwereld en onderwijsinstellingen bundelen de krachten om passieve en actieve kunstbeleving blijvend te stimuleren, nieuw publiek aan zich te binden en relevant te zijn én te blijven. Voor de komende editie sluiten meer musea en andere partners zich aan en zal Art Rocks nog verder groeien.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Volkskrant: Zelfportret Rembrandt geveild voor 14 miljoen
@ https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/zelfportret-rembrandt-geveild-voor-14-miljoen~b6b3195e/
Een vroeg zelfportret van Rembrandt uit 1632 heeft dinsdag bijna 14 miljoen euro opgebracht tijdens een veiling bij Sotheby’s in Londen.

Nieuwe ontdekking: de plek waar Boomwortels is gemaakt
@ https://www.vangoghmuseum.nl/nl/over/nieuws-en-pers/nieuws/de-plek-waar-boomwortels-is-gemaakt
Afgelopen week is in Auvers-sur-Oise de plek onthuld waar Vincent van Gogh 130 jaar geleden zijn laatste meesterwerk Boomwortels schilderde.

Rijksmuseum: A Pink History
@ https://www.youtube.com/watch?v=mlWpqM_iDA8
Gids Arnout van Krimpen laat de wisselende kijk op homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen zien aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum.

Feestdagen en herdenkingen

Augustus 2020
1 Augustus: Pride Amsterdam
6 Augustus:
Transfiguratie – katholieke herdenking
15 Augustus:  Maria-Hemelvaart – katholieke herdenking
22 Augustus: Kroning van Maria – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie