Kunstkalender Juli 2020 – Claudy Jongstra, Paul Gauguin en de Lucht

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Hoewel de meeste musea hun voorjaarstentoonstelling wegens de corona nog wat langer verlengen, openen in juli alweer enkele nieuwe tentoonstellingen. Lees het volledige kunstprogramma voor juli in onderstaand overzicht!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Contre l’Oubli 
Vanaf 4 juli 2020 in Museum Belvedere, Heerenveen
Tweeluik waarin aandacht wordt geschonken aan het werk van Edith Auerbach en Frank Lisser in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. De expositie Contre l’Oubli (‘tegen het vergeten’) vindt plaats in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid. Edith Auerbach (1899-1994) getuigt in haar werk van een ontroerende belangstelling voor de medemens. Na de Duitse inval in Frankrijk werd Auerbach geïnterneerd in een kamp voor kunstenaars. Zij kwam vrij, maar moest als Joodse vrouw al snel onderduiken. Auerbach overleefde de oorlog en legde onmiddellijk na de bevrijding de verschrikkingen van de holocaust vast in een reeks aangrijpende schilderijen. Frank Lisser (1959) schilderde als eerbetoon aan zijn moeder – die als enige van haar Joodse familie de oorlog overleefde, een monumentaal familieportret – waarop hij met behulp van oude foto’s ooms en tantes schilderde tot een gefingeerd samenzijn op een moment dat hun nooit werd gegeven. De presentatie van het familieportret wordt omgeven door documentair materiaal uit het familiearchief van Lissers moeder.

Claudy Jongstra
Vanaf 5 juli 2020 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend met haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Aankomende zomer gaat zij als eerste kunstenaar aan de slag in Het Groene Lab, de vernieuwde binnentuin van Rijksmuseum Twenthe die is omgetoverd tot een groene werkplaats. Voor de binnentuin ontwierp Claudy Jongstra een aantal plantvakken met verfgewassen die zij gebruikt voor haar werk. Daarnaast toont ze in het museum de nieuwe, experimentele installatie Inner Vitality, waarin onderzoek naar natuurlijke pigmenten centraal staat. Inner Vitality bestaat uit een spiraal van monumentale stroken papier waar de bezoeker doorheen kan dwalen. De patronen op het papier zijn een visuele vertaling van de invloed van een vitaal bodemleven op verfgewassen. Hoe levendiger de patronen, hoe vitaler de omstandigheden waarin de gewassen zijn gegroeid. Naast de installatie zijn op verschillende andere plekken in het museum bestaande én nieuwe werken van Jongstra te zien. Zo ontwikkelt ze op dit moment een permanent kunstwerk voor de entreehal. Dit werk, met de titel Identity Diptych, bestaat uit twee wandkleden waarvan de ene het verleden van Twente verbeeldt (textielindustrie) en het andere de toekomst van de regio (technologie, innovatie).

Lucht
Vanaf 8 juli 2020 in Museum Kranenburgh, Bergen
Al in de jaren 1920 kwamen kunstenaars naar Bergen voor het groen, de zee en… frisse lucht! Voor de tentoonstelling Lucht nodigde gastcurator Colin Huizing internationaal spraakmakende kunstenaars uit die met hun installaties, objecten en performances het fenomeen lucht tastbaar maken en bevragen. Een groot aantal werken in de tentoonstelling laat je de schoonheid en essentie van lucht ervaren, maar er zijn ook werken die direct of indirect aandacht vragen voor de bedreigde kwaliteit van lucht in onze atmosfeer, de keerzijde van onze huidige welvaart. Ze duiden op verschillende manieren de tijdsgeest, maar vestigen vooral de aandacht op veronachtzaamde details en maken ons zo bewust van de wereld waarin we leven. De tentoonstelling die het overgrote deel van Kranenburghs nieuwbouwvleugel beslaat, ontvouwt zich als een spannend parcours door de zalen en laat de bezoeker lucht zien, horen, voelen en overdenken. Daarnaast tootn het museum een spannende presentatie van schilderijen uit de eigen collectie.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Uur van de Wolf: Lee Miller (NTR)
Zaterdag 4 juli om 23h00 op NPO2
Ze is één van de opmerkelijkste vrouwelijke iconen van de twintigste eeuw: Lee Miller. Van fotomodel en muze van Man Ray groeit ze uit tot succesvol fotografe en internationaal bekende oorlogscorrespondente. In de documentaire Lee Miller – De bevrijding van een fotograaf rijst het beeld op van een vrijzinnige vrouw die zich weigert te onderwerpen aan de dominante mannen om haar heen, die haar leven leefde volgens haar eigen regels en zich niet laat hinderen door de heersende moraal. In de film reflecteren haar zoon, haar kleindochter, biografe, een vriendin, kunstenaars en oorlogfotografen op Lee Millers baanbrekende werk, haar vrije en radicale geest, haar moed en bereidheid om taboes te doorbreken, als kunstenaar en als vrouw.

Close Up: Joan Miró (AVROTROS)
Zaterdag 25 juli om 23h00 op NPO2
Het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró bestaat uit kleurrijke, speels aandoende abstracte schilderijen en sculpturen. Minder bekend is dat Miró in karakter en werk sterke tegendraadse, zelfs revolutionaire trekken vertoonde. En verrassend genoeg leken deze karaktertrekken met het vorderen van de jaren eerder sterker dan zwakker te worden. Kleinzoon Joan Punyet, die de nalatenschap van zijn grootvader beheert, werpt een nieuw licht op Miró, een man die onvermoeibaar naar artistieke vrijheid streefde.

Paul Gauguin
Vanaf 2 juli in de bioscoop
Dit indrukwekkende cinema evenement begint met een nieuwe, 60 minuten durende documentaire over het leven en werk van Paul Gauguin, met een voice-over van acteur Dominic West. Dit wordt gevolgd door 30 minuten durende privé rondgang door de National Gallery tentoonstelling in Londen, exclusief gefilmd voor de bioscoop. Gefilmd op locatie in Tahiti, Frankrijk, de Marquesas Eilanden en het Verenigd Koninkrijk, gaat de documentaire in op Gauguins buitengewone – en vaak problematische – artistieke prestaties, met commentaar van zijn nakomelingen, hedendaagse kunstenaars en experts. De film belicht Gauguins erfenis niet alleen door de lens van de kunstgeschiedenis, maar ook door die van de postkoloniale politiek en sociale aspecten, in het kader van de behandeling van jonge inheemse vrouwen door de kunstenaar en diens rol in het 19e-eeuwse Franse kolonialisme.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Rijksmuseum: Werken van Hercules Segers
@ https://www.rijksmuseum.nl/nl/onderzoek/bestandscatalogi/works-by-hercules-segers
Het Rijksmuseum publiceerde het meest diepgaande en uitgebreide online overzicht van het werk van de schilder en prentmaker Hercules Segers (1589/90-1633/40).

National Gallery: Achtergronden voor video-calls
@ https://my-masterpiece.nationalgallery.co.uk/homepage
Gebruik een schilderij uit de National Gallery als achtergrond voor Skype, Zoom, Teams gesprekken!

Parool: Amsterdamprijs voor kunstenaar Jennifer Tee
@ https://www.parool.nl/kunst-media/amsterdamprijs-voor-kunstenaar-jennifer-tee~bf7d4b7b/
Jennifer Tee ontvangt dit najaar de Amsterdamprijs ter waarde van 35.000 euro.

Feestdagen en herdenkingen

Juli 2020
4 juli: Barnett Newman 50 jaar geleden overleden
11 juli: Val van Srebrenica – 25 jaar geleden
26 juli: Joachym en Anna – katholieke herdenking
29 juli: Opwekking van Lazarus – katholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie