Uit de Collectie Nederland: Judith Leyster in het Rijksmuseum

Vanaf morgen gaan de Nederlandse musea weer open! Vandaag selecteert //Vensters daarom voorlopig voor het laatst een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. De afgelopen weken hebben we dankzij deze serie talloze verrassende werken gezien. Vandaag deel 66: Judith Leyster in het Rijksmuseum.

Het was u misschien al opgevallen, maar in de onze selectie werken ‘Uit de Collectie Nederland’ kozen we evenveel vrouwelijke kunstenaars als mannen. Vrouwelijke kunstenaars krijgen vaak onterecht minder aandacht en zijn hierdoor soms bekend dan hun mannelijke tijdgenoten. We hebben dit de afgelopen maanden proberen te doorbreken. Tussen alle top-vrouwen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis mag Judith Leyster natuurlijk niet ontbreken.

In bovenstaand schilderij uit het Rijksmuseum zien we een man een serenade brengen op een luit. Zit hij op een podium? We lijken als toeschouwer lager te zitten, maar toch dichtbij. Judith Leyster was gespecialiseerd in dit soort genre-portretten. Hoewel het portret realistisch is geschilderd gaat het in deze werken niet om wie er is afgebeeld, maar om de situatie.

Rijksmuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina. Binnenkort volgt een terugblik op de gehele serie.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie