Uit de Collectie Nederland: Michiel van Mierevelt in Museum Prinsenhof

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 65: Michiel van Mierevelt in Museum Prinsenhof.

Bovenstaand schilderij werd gemaakt in opdracht van het gilde van chirurgijns in Delft. Het toont de les van Dr. van der Meer die werd gehouden in de Oude Kerk in Delft, waar een anatomisch theater was ingericht. Om de stank een beetje tegen te gaan, zijn op de voorgrond een kaars en een geurpotje te zien. Sommige chirurgijns houden om dezelfde reden een takje laurier vast.

Michiel van Mierevelt is na Rembrandt en Frans Hals misschien wel de belangrijkste portretschilder van de Gouden Eeuw. Hij werkte voor de oranjes en andere welgestelde burgers. Bovenstaand groepsportret maakte hij waarschijnlijk samen met zijn zoon Pieter, die het werk ook ondertekende. Museum Prinsenhof heeft een grote collectie met portretten van Michiel van Mierevelt.

Museum Prinsenhof

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie