Musea

Uit de Collectie Nederland: Michiel van Mierevelt in Museum Prinsenhof

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 65: Michiel van Mierevelt in Museum Prinsenhof.

Bovenstaand schilderij werd gemaakt in opdracht van het gilde van chirurgijns in Delft. Het toont de les van Dr. van der Meer die werd gehouden in de Oude Kerk in Delft, waar een anatomisch theater was ingericht. Om de stank een beetje tegen te gaan, zijn op de voorgrond een kaars en een geurpotje te zien. Sommige chirurgijns houden om dezelfde reden een takje laurier vast.

Michiel van Mierevelt is na Rembrandt en Frans Hals misschien wel de belangrijkste portretschilder van de Gouden Eeuw. Hij werkte voor de oranjes en andere welgestelde burgers. Bovenstaand groepsportret maakte hij waarschijnlijk samen met zijn zoon Pieter, die het werk ook ondertekende. Museum Prinsenhof heeft een grote collectie met portretten van Michiel van Mierevelt.

Museum Prinsenhof

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Michiel van Mierevelt in Museum Prinsenhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: