Uit de Collectie Nederland: Marie Laurencin in het Kröller-Müller Museum

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 62: Marie Laurencin in het Kröller-Müller Museum.

Marie Laurencin werkte al vroeg in een kubistische stijl en was goed bevriend met Pablo Picasso. In bovenstaand schilderij staan twee vrouwen afgebeeld met een gitaar, een instrument dat veel voorkomt in de vroege kubistische beeldtaal. In tegenstelling tot Picasso en Braque gebruikte Laurencin veel pastelkleuren in haar schilderijen.

Laurencin exposeerde met de Section d’Or waar ook Robert Delaunay, Henri le Fauconnier and Francis Picabia deel van uitmaakte. Ze was een centraal figuur in de Parijs avant-garde en had een korte relatie met dichter Guillaume Apollinaire. Hélène Kröller-Müller kocht bovenstaand werk voor haar collectie. Ze toonde zo vroeg aandacht voor vrouwelijke kunstenaars.

Kröller-Müller Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: