Uit de Collectie Nederland: Odilon Redon in Museum Gouda

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 61: Odilon Redon in Museum Gouda.

Dichter Charles Baudelaire gebruikte in zijn gedichten de ‘Gevallen Engel’ vaak als symbool voor de overwinning van het kwaad. Kunstschilder Odilon Redon nam dit symbool over in zijn schilderijen. Redon was één van de leidende kunstenaars binnen het symbolisme en gebruikte vaak mythologische en bijbelse figuren in zijn werk.

Bovenstaand schilderij maakte Redon toen hij 35 jaar oud was. De engel vliegt niet meer door de lucht, maar loopt over de aarde. Zijn hoofd gebogen en met zijn ziel onder de arm toont de engel een confrontatie met de harde werkelijkheid, een symbool van het falende idealisme. Museum Gouda kreeg het werk geschonken uit de collectie van Paul Arntzenius.

Museum Gouda

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie