Uit de Collectie Nederland: Alida en Matthias Withoos in Museum Flehite

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 60: Alida en Matthias Withoos in Museum Flehite.

Matthias Withoos en zijn dochter Alida Withoos schilderden bosstillevens ofwel bosgrondjes. Het bosgrondje is een typisch 17e eeuws stilleven waarin bloemen in een boslandschap te zien zijn. Vaak worden ook kleine dieren en insecten afgebeeld. De composities van de doeken zijn altijd erg gecomponeerd, de bloemstukken zijn geen realistische bosvegetatie.

Alida Withoos – Bosstilleven

De familie Withoos kwam uit Amersfoort en daarom heeft Museum Flehite meerdere schilderijen in zijn collectie. Bovenstaand schilderij van Matthias Withoos kocht het museum recent samen met het Westfries Museum in Hoorn. Daarnaast bezit het museum twee werken van dochter Alida Withoos. Ze behoort tot weinige vrouwelijke kunstenaars uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Museum Flehite

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie