Uit de Collectie Nederland: Rembrandt in het Rembrandthuis

Rembrandt - Christus geneest de zieken

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 59: Rembrandt in het Rembrandthuis.

Over bovenstaande ets heeft Rembrandt afgebeeld hoe Christus de zieken geneest. Al tijdens zijn leven was de prent erg populair. Volgens een verhaal heeft Rembrandt zelf 100 gulden moeten betalen om een exemplaar terug te kopen. De ets staat daarom bekend als de honderdguldenprent.

Arent de Gelder – Verzamelaar met de ets

Voor de prent combineerde Rembrandt de klassieke etstechniek met de droge naald techniek. Hij beeldde vier Bijbelse scenes uit het evangelie van Matteus af: de genezing van de zieken, de discussie met de schriftgeleerden, de kinderzegening en het verhaal ven de rijke jongeling. Van de ets zijn slechts 2 staten bekend. Wel maakte Rembrandt meerdere studies voor de ets, waarop hij de individuele figuren uitprobeerde. Zijn leerling Arent de Gelder maakte later een schilderij waarop een verzamelaar met de ets is afgebeeld.

Rembrandthuis

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: