Uit de Collectie Nederland: Tacita Dean in Eye

Tacita Dean - FILM

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 56: Tacita Dean in Eye.

Een film als een gedicht. Naast bliksem, bomen en zeegezichten, zien we een montage van zwart-wit, kleuren en met de hand ingetekende beelden, waaronder kunstwerken van Mondriaan, de bergen van René Daumal’s roman Mount Analogue en het logo van Paramount Studios. Tacita Dean toont in 10 minuten en 42 seconden beelden uit allerlei tijden en afkomsten.

Tacita Dean maakte de video-installatie FILM oorspronkelijk voor de grote Turbine Hall in de Tate Modern. De beelden worden getoond op een verticale strook in de vorm van een filmrol. Meer nog dan een overzicht van de geschiedenis van de film, is FILM een ode aan het maken van film. Tacita Dean gebruikt daarom ook restmateriaal, zoals het vervagende beeld van het einde van de filmrol, overbelichte scenes, filterwisselingen en het moment dat de camera stopt en start.

Eye Filmmuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: