Uit de Collectie Nederland: Gonzales Coques in de Galerij Willem V

Gonzales Coques (met vele andere kunstenaars) - Interieur met figuren te midden van een schilderijenverzameling

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 53: Gonzales Coques in de Galerij Willem V.

Op bovenstaand schilderij zien we een kunstverzamelaar met zijn twee dochters. Om hem heen staat zijn indrukwekkende kunstcollectie. Het schilderij is het voorbeeld van een Kunstkammer, een genre dat typerend is voor Antwerpen in 17e eeuw. De figuren op de voorgrond werden geschilderd door Gonzales Coques, een navolger van Anthony van Dyck.

Alle schilderijen op de achtergrond zijn geschilderd door 17 verschillende Antwerpse kunstschilders. Vijf jaar lang werd er door kunstenaars aan het doek gewerkt. Dat weten we omdat de schilderijtjes in de meeste gevallen zijn gesigneerd en gedateerd. Alle deelnemende Antwerpse kunstenaars, waaronder Johannes de Duyts, Erasmus Quellinus en Peeter Spierincx, schilderden een werkje in hun eigen stijl. Coques regelde dat het werk rondging en zorgde voor de financiële afhandeling. De opdrachtgever had zo een schilderij van 17 meesters in zijn huis!

Galerij Prins Willem V

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: