Uit de Collectie Nederland: Grieks Ephedrismos-beeld in het Allard Pierson Museum

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 52: Grieks Ephedrismos-beeld in het Allard Pierson Museum.

Ephedrismos betekent het bovenop-zit-spel. Vaak was dit een balspel, waarin de verliezer als ‘ezel’ of ‘paard’ door de winnaar op de rug werd gedragen. In de beeldhouwkunst werd vaak niet het balspel, maar juist het winnaars-spel afgebeeld. Het bovenstaande beeld van terracotta  (Tanagra-beeld) komt uit de 3e eeuw voor Christus.

In het beeld zien we twee meisjes in zo’n ephedrismos-spel. De berijdster haalt net haar handen voor de ogen van de verliezer weg. De verliezer moest met gesloten ogen naar een bepaalde plek lopen en met de voet een honk aanraken. In het beeld zijn schitterende details te zien zoals het meloenkapsel, waarin het haar in strengen werd opgestoken.

Allard Pierson Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: