Uit de Collectie Nederland: Charles-François Daubigny in de Mesdag Collectie

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 51: Charles-François Daubigny in de Mesdag Collectie.

Toen verf in tubes beschikbaar kwam, werd het mogelijk om buiten het atelier te schilderen. Daubigny trok de natuur in om buiten schilderijen te maken. In de bossen van de Barbizon maakte hij werken met Millet, Rousseau en anderen. Hiermee was Daubigny een voorloper van de impressionisten zoals Monet en Renoir.

Claude Monet – Impression, soleil levant

Bovenstaand schilderij laat zien dat Daubigny ook het werk van Monet goed kende. Het schilderij laat een zonsondergang zien bij Villerville-sur-Mer, die veel doet denken aan ‘Impression, soleil levant’ van Claude Monet. De gele lucht en de zon als een bol aan de hemel zijn maar een kort moment van de dag zichtbaar. Buiten vangt Daubigny dit moment en later werkt hij het in zijn atelier uit. Daubigny was een voorbeeld voor Mesdag, die zijn werk in zijn collectie opnam.Mesdag Collectie

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: