Uit de Collectie Nederland: Else Berg in het Joods Historisch Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 44: Else Berg in het Joods Historisch Museum.

In een stijlvolle blauwe jurk met een luxe ketting om haar nek kijkt Else Berg de toeschouwer recht aan. In bovenstaand zelfportret zien we een kunstenaar die het gemaakt heeft. Berg was in Duitsland geboren, had het modernisme in Parijs gezien en vestigde zich in Nederland. Ze behoorde tot de ‘ultra-modernen’ van de Bergense school, waar ze werkte met Leo Gestel, Charley Toorop en Mommie Schwarz.

Else Berg had een Joodse achtergrond. In de Tweede Wereldoorlog dook ze onder, maar ze werd in 1942 verraden en opgepakt in Amsterdam. Ze kwam in Westerbork terecht en werd op transport naar Auschwitz gezet. Bij aankomst in vernietigingskamp is ze meteen naar de gaskamers gebracht en vermoord.Joods Historisch Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie