Uit de Collectie Nederland: Meester van Elsloo in het Bonnefanten

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 43: Meester van Elsloo in het Bonnefanten.

In de 16e eeuw was er een zeer getalenteerde houtsnijder, die beelden maakte in Limburg. Omdat hij zijn beelden niet signeerde, staat hij tegenwoordig bekend als ‘de Meester van Elsloo’ naar een houten beeld van Sint Anna te Drieën in de Sint-Augustinuskerk in Elsloo. Sindsdien zijn talloze beelden aan zijn atelier toegeschreven, zodat de term Meester van Elsloo tegenwoordig waarschijnlijk een grotere groep kunstenaars aanduidt die in de 16e eeuw in Limburg werkten.

Het Bonnefanten heeft een grote collectie Middeleeuwse houtsnijwerken en meerdere beelden van de Meester van Elsloo. Bovenstaand beeld toont een Piëta-tafereel waarin Maria haar gestorven zoon op haar schoot vasthoudt. Het detail in de verdrietige gezichten en het uitgemergelde lichaam van Christus geeft het werkje een emotionele lading.Bonnefanten

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie