Uit de Collectie Nederland: Natalia Goncharova in het Stedelijk Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 42: Natalia Goncharova in het Stedelijk Museum.

Natalia Goncharova en haar man, Mikhail Larinov, waren de pioniers van de Russische rayonistische beweging. In felle kleuren probeerden ze de manier waarop lichtstralen reflecteren op het doek te vangen. op verschillende objecten reflecteren. Het Rayonisme beleefde zijn hoogtijdagen tussen 1911 en 1914, maar verdween na de Eerste Wereldoorlog.

In bovenstaand schilderij is een zee afgebeeld volgens de rayonistische principes. De weerkaatsingen van het licht op het zee-oppervlak zijn afgebeeld in witte en blauwe stralen. Waar komt de rode kleur vandaan? Kijken we misschien naar de zee bij zonsondergang? De donkere randen van het schilderijen zouden hier goed bij passen.Stedelijk Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie