Uit de Collectie Nederland: Hokusai in het Sieboldhuis

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 41: Hokusai in het Sieboldhuis.

De Japanse kunstenaar Hokusai maakte een serie van 36 houtsnedes van de berg Fuji rond 1830. Bovenstaande prent van de golf is het meest bekende werk uit de serie. We zien verschillende boten die in de klauwen van de golven proberen te overleven. Op de achtergrond is de Fuji berg te zien.

De Duitse arts Philipp Franz von Siebold werkte als geneesheer in het Nederlandse Oost-Indische leger en verbleef tussen 1823 en 1829 in Japan. Zijn verzameling Japanse kunst en voorwerpen vormen de basis van de collectie van het Sieboldhuis. Siebold had ontmoetingen met Hokusai en nam meerdere prenten en boekjes van hem naar Nederland.Sieboldhuis

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie