Uit de Collectie Nederland: Jemmy van Hoboken in Museum Helmond

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 40: Jemmy van Hoboken in Museum Helmond.

Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog was er binnen Europa verlangen om terug te keren naar normaal. In de kunstwereld uitte dit zich door het einde van modernistische stromingen als het expressionisme en het futurisme. Kunstenaars keerden daarom massaal terug naar het realisme. Ze toonden het leven van de burgers, die zo te lijden hadden in de oorlog en de wederopbouw.

In Duitsland kwam deze stroming bekend te staan als ‘de Nieuwe Zakelijkheid’ met Georg Grosz en Otto Dix als belangrijkste vertegenwoordigers. In bovenstaand schilderij van Jemmy van Hoboken is te zien dat de stijl ook in Nederland werd overgenomen. We zien een arbeidersvrouw, die indringend naar de toeschouwer kijkt. Zie haar grote handen en simpele kamer. Deze vrouw moet hard werken om te kunnen overleven.Museum Helmond

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie