Musea

Uit de Collectie Nederland: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 39: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh.

Bovenstaand schilderij maakte Henri le Fauconnier in Bretagne, bij het dorpje Ploumanach. Dit Franse plaatsje staat bekend om zijn schitterende rotsformaties aan de kust. Henri le Fauconnier bracht de rotsformaties terug tot simpele vormen in vrij sombere kleuren. In de zee op de achtergrond zijn zeilbootjes te zien.

Henri le Fauconnier woonde in 1908 een jaar in Ploumanach. In 1914 kwam hij voor een bezoek aan Jan Toorop naar Nederland, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hij besloot in Nederland te blijven. Zijn moderne stijl, verwant aan Matisse en Delaunay, had zo grote invloed op de Nederlandse kunstenaars. Hij bracht veel tijd door in Bergen en droeg zo bij aan de modernistische ontwikkeling van deze kunstenaarskolonie. Museum Kranenburgh

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: