Musea

Uit de Collectie Nederland: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 39: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh.

Bovenstaand schilderij maakte Henri le Fauconnier in Bretagne, bij het dorpje Ploumanach. Dit Franse plaatsje staat bekend om zijn schitterende rotsformaties aan de kust. Henri le Fauconnier bracht de rotsformaties terug tot simpele vormen in vrij sombere kleuren. In de zee op de achtergrond zijn zeilbootjes te zien.

Henri le Fauconnier woonde in 1908 een jaar in Ploumanach. In 1914 kwam hij voor een bezoek aan Jan Toorop naar Nederland, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hij besloot in Nederland te blijven. Zijn moderne stijl, verwant aan Matisse en Delaunay, had zo grote invloed op de Nederlandse kunstenaars. Hij bracht veel tijd door in Bergen en droeg zo bij aan de modernistische ontwikkeling van deze kunstenaarskolonie. Museum Kranenburgh

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Henri le Fauconnier in Museum Kranenburgh

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: