Uit de Collectie Nederland: Mies Elout Drabbe in Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 36: Mies Elout Drabbe in Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg.

Tussen 1910 en 1920 was de badplaats Domburg in de zomer de belangrijkste Nederlandse uitvalsbasis voor kunstenaars. Iedere zomer kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop en Ferdinand Hart Nibbrig naar de Zeeuwse duinen om te schilderen. Mies Elout Drabbe was getrouwd met de directeur van de Domburgse zeebadinrichting en werkte als leerling van Toorop en Mondriaan.

In bovenstaand schilderij is hun invloed goed te zien. Het schilderij toont paalhoofden in een bevroren zee met een mistige lucht. Zoals Mondriaan zijn bomen steeds abstracter maakte, is dit schilderij van Mies Elout Drabbe een spel tussen abstracte vormen. Het horizontale van de lucht steek af tegen het verticale van de palen. Het werk is eigendom van het International Centre for European Artist’s Colonies dat samen met het huidige Marie Tok van Poortvliet Museum Domburg binnen enkele jaren een nieuwe museum in Domburg wil openen.Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie