Uit de Collectie Nederland: Romeinse Fresco in het Limburgs Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 34: Romeinse Fresco in het Limburgs Museum.

Rond het jaar 100 heeft ten noordoosten van Maasbracht een grote Romeinse villa gestaan. Vanuit het rijkversierde gebouw had je een schitterend uitzicht over de Maas. De bewoner moet enorme welstand hebben gekend, want het hoofdgebouw was maar liefst 17 bij 36 meter. Aan de zuidzijde had de villa een zuilengang (porticus) en aan de westgevel stond een toren.

Bovenstaande fresco werd gevonden in de kelder, waar de belangrijkste kamers van het huis waren. Mogelijk is de afgebeelde man een Gladiator. De fresco’s moeten gemaakt zijn door een beroepsschilder en zijn uniek binnen Nederland. Vaak werden juist geometrische patronen en versieringen aangebracht, in plaats van afbeeldingen van mensen. Bovenstaande fresco en enkele andere fresco-resten zijn tegenwoordig te zien in het Limburgs Museum.Limburgs Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: