Uit de Collectie Nederland: Claude Monet in het Rijksmuseum Twenthe

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 33: Claude Monet in het Rijksmuseum Twenthe.

Claude Monet was altijd op zoek naar de effecten van het licht. Soms kon hij uren op dezelfde plek staan om het licht te zien veranderen. Ieder moment kon anders zijn en gaf een nieuwe indruk van dezelfde plek. In zijn beroemde serie van de Kathedraal van Rouen schilderde hij de kerk tientallen keren met steeds ander licht in verschillende seizoenen.

In bovenstaand schilderij schilderde Monet een kalkrots in de felle ochtendzon. De schaduwen van de rotsen op het strand heeft hij waarschijnlijk bijgewerkt. Het donkere blauw bij de branding laat zien dat schaduw van de rotswand langer geweest is. De zon is gedurende de dag hoger komen te staan. Monets schilderde het werk in Pourville tijdens een verblijf van drie maanden aan de kust in 1882.Rijksmuseum Twenthe

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie