Musea

Uit de Collectie Nederland: Johanna Koerten in het Westfries Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 32: Johanna Koerten in het Westfries Museum.

In plaats van een kwast, kan ook een schaar een effectief middel zijn om een kunstwerk te maken. De 17e eeuwse kunstenaar Johanna Koerten maakte Bijbelse taferelen, stadsgezichten en stillevens door papier te knippen. Haar knipwerk was wereldberoemd en trok rijke klanten als Willem III van Oranje en Tsaar Peter de Grote. Destijds was papier nog schaarser dan nu en waren meerdere knipkunstenaars actief.

Op bovenstaand knipwerk staan 12 Romeinse keizers afgebeeld op medaillons. We herkennen  onder andere Caesar, Augustus, Tiberius en Nero. In het midden staat een vrouw met een staf, die een allegorie is op de vrijheid. Onder de afbeeldingen staat een gedicht geschreven waarin alle 12 keizers staan genoemd. Volgens tijdgenoten behoorde dit bijzondere knipwerk tot het beste dat Koerten ooit maakte.Westfries Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Johanna Koerten in het Westfries Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: