Uit de Collectie Nederland: Tania Bruguera in het Van Abbemuseum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 30: Tania Bruguera in het Van Abbemuseum.

Marcel Duchamp – Fontein

Al honderd jaar worden de grenzen van de kunstwereld verlegd. Waar kunst vroeger beperkt was tot beeldhouwwerken en schilderijen, kan iedere performance, ieder object, zelfs ieder idee tegenwoordig een kunstwerk zijn. Wat is kunst? Ruim 100 jaar geleden werd deze vraag voor het eerst expliciet gesteld door Marcel Duchamp, toen hij een urinoir tentoonstelde. Hij verklaarde dat het gevonden urinoir een kunstwerk was en tekende het met R. Mutt.

Tania Bruguera geeft het urinoir zijn oorspronkelijk functie terug. Op het toilet van het Van Abbemuseum heeft ze een urinoir geïnstalleerd dat getekend is met R. Mutt. Ze gaat hiermee een stap verder dan Duchamp en vraagt vooral: Wat is het nut van kunst? Bij het uw volgende toiletbezoek misschien een vraag om eens over na te denken…..Van Abbemuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie