Uit de Collectie Nederland: Marina Abramovic in Stedelijk Museum Schiedam

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 26: Marina Abramovic in Stedelijk Museum Schiedam.

Wat is het uithoudingsvermogen van de mens? In deze coronacrisis best een actuele vraag. Houden we het vol binnen te blijven en ons aan alle regels te houden? Performance-kunstenaar Marina Abramovic testte haar uithoudingsvermogen op een extreme manier tijdens de uitvoering ‘Lips of Thomas’ in 1973. Hierin gebruikte ze haar eigen lichaam in de traditie van het rituele offeren.

Ze at een kilo honing, dronk een liter rode wijn en sneed een vijfpuntige ster in haar buik met een scheermesje. Ook sloeg ze zichzelf tot ze geen pijn meer kon voelen en ging uiteindelijk op een kruis van ijs liggen. Bovenstaande foto toont haar buik na de performance. De foto werd gepubliceerd in het portfolio ‘Dear Stieglitz’, een eerbetoon aan Alfred Stieglitz, de fotograaf van de persoonlijke aanpak. Maar kan een foto wel het lijden en de uitputting overbrengen van een moment?Stedelijk Museum Schiedam

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie