Uit de Collectie Nederland: Charley Toorop in Museum MORE

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 24: Charley Toorop in Museum MORE.

Charley Toorop was een spil in de Nederlandse kunstwereld. Ze trok op met onder meer Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld en werkte in de kunstenaarskolonies in Domburg en in Bergen. In haar schilderijen gebruikte ze een realistische stijl, met duidelijke invloeden van kubisme, expressionisme en abstractie. Ze bewees dat haar kunst anders was dan haar vader Jan Toorop en streed voor haar eigen plek in de kunstwereld.

Museum MORE heeft als museum van het moderne realisme een paar schitterende werken van Toorop in bezit. Bovenstaand schilderij toont een dame in avondtoilet en is typisch voor Charley Toorop’s stijl. De realistische harde lijnen in het gezicht worden gecombineerd met de felle kleuren als in het expressionisme. De structuur van haar jurk lijkt wel een abstract schilderij.Museum MORE

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

3 comments

Carola Madrid van der Kuip says:

Ik wil even kwijt hoeveel ik deze kunstvensters waardeer. Altijd interessant! Merci.

Claske Helders-van der Veer says:

Erg mooi! En leuk ook die extra toelichting.

Geef een reactie