Uit de Collectie Nederland: Artus Quellinus in het Dordrechts Museum

Artus Quellinus - Johan de Witt

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 23: Artus Quellinus in het Dordrechts Museum.

Bij kunstenaars uit de lage landen denken we aan namen als Rembrandt, Rubens en Van Gogh. We vergeten meestal dat de Nederlanden ook geweldige beeldhouwers hebben voortgebracht. Neem de uit Antwerpen afkomstige Artus Quellinus, die de beelden voor het paleis op de dam maakte. Geïnspireerd door Italiaanse en Franse classicistische beeldhouwers, maakte hij marmeren beelden in een barokke stijl.

Bovenstaand borstbeeld uit het Dordrechts museum toont raadspensionaris Johan de Witt. De Witt was de belangrijkste politicus van de 17e eeuw. Hij wilde de zeven provincies zo zelfstandig mogelijk maken en was tegen de grote macht van de Oranjes. Quellinus maakte het beeld in opdracht van De Witt voor de hal van zijn huis. Het portret toont hem als echte staatsman in de stijl van Franse koningen en Romeinse keizer. Hij probeerde zo te laten zien dat hij net zoveel aanzien had als de Oranjes. Dordrechts Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: