Musea

Uit de Collectie Nederland: Frederik Hendrik Hendriks in Museum Veluwezoom

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 21: Frederik Hendrik Hendriks in Museum Veluwezoom.

Rond 1841 komen Johannes Warnardus Bilders en Frederik Hendrik Hendriks naar Oosterbeek om in de natuur te kunnen schilderen. Het was een flinke reis vanuit de grote steden, want een spoorlijn bestond nog niet. Beide kunstschilders besloten landschappen te gaan schilderen in de vrije natuur. Ze stichten zo de eerste kunstenaarskolonie van Nederland.

Bovenstaand schilderij van Frederik Hendrik Hendriks toont een heuvelachtig landschap met twee figuren en een ezel. De Veluwezoom is een één van de weinige plekken in Nederland met een glooiend landschap. Het schilderij geeft een geïdealiseerd beeld van de omgeving en past in de traditie van de romantiek. Hendriks was dol op het gebied rondom Wolfheze en wordt daarom de ’Meester van Wolfheze’ genoemd. Museum Veluwezoom

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Frederik Hendrik Hendriks in Museum Veluwezoom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: