Uit de Collectie Nederland: Nola Hatterman in het Amsterdam Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 20: Nola Hatterman in het Amsterdam Museum.

Jimmy van der Lak kwam als tapdanser uit Paramaribo. Hij was één van de vele Surinamers die naar Nederland reisden om als ‘beroepsneger’ te werken in het uitgaanscircuit. De krant op de achtergrond toont advertenties van shows waarin hij en zijn collega’s optraden. Bovenstaand schilderij van Nola Hatterman toont hem als een dandy, maar in werkelijkheid waren de omstandigheden voor de Surinamers niet makkelijk.

Nola Hatterman was gefascineerd door Surinaamse schildersmodellen. Na een carrière als actrice, schilderde ze minderheidsgroeperingen in de Nederlandse samenleving. Uiteindelijk besloot ze in de jaren 50 zelf naar Paramaribo te verhuizen. Haar werkt geniet in Suriname grote bekendheid, maar in Nederland blijft de erkenning nog een beetje achter.Amsterdam Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: