Uit de Collectie Nederland: Cornelis van Haarlem in het Frans Hals Museum

Cornelis van Haarlem - Kindermoord in Bethlehem

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 19: Cornelis van Haarlem in het Frans Hals Museum.

Tijdens de reformatie werden alle kunstwerken uit kerken verwijderd. Zo werd ook de Haarlemse Sint Bavokerk ‘uitgekleed’ en kwamen de altaren in het bezit van de stad. Twee beschilderde altaar-‘deuren’ van Maarten van Heemskerck kregen zo een plaats in het Prinsenhof. Op de buitenkant stond de Annunciatie, terwijl de binnenkant beschilderd was met de aanbidding van de herders en de Drie Koningen.

De panelen waren onderdeel geweest van een altaar voor het Drapeniersgilde (gilde van de wolhandelaren), maar het middenstuk was verloren gegaan. Het stadsbestuur besloot daarom Cornelis van Haarlem de opdracht te geven om een nieuw middenpaneel te schilderen. Op het nieuwe middenpaneel werd de kindermoord in Bethlehem afgebeeld. Hij kon leefde zich uit op gespierde personages in gedraaide lichaamshoudingen. Dit ‘Nederlandse manierisme’ is geïnspireerd op de werken van Michelangelo en de renaissance kunst uit Italië. Sinds 1917 is het drieluik te zien in het Frans Hals museum.Frans Hals Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: